2024. április 26., péntek

Farmi felszerelések, kapcsolható eszközök várják a gazdákat

Két fontos pályázatot jelentetett meg a tartományi mezőgazdasági titkárság

A Tartományi Mezőgazdasági Víz-és Erdőgazdálkodási Titkárság a tavasszal több kiírást is megjelentetett, ilyen például az öntözőrendszerek kiépítésére és fejlesztésére, a méhészet, a fóliás termelés és egyéb fejlesztésekre vonatkozó pályázat – nyilatkozta lapunknak Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes. Mint mondta, jelenleg is vannak olyan pályázati lehetőségek, amelyekre a gazdák átadhatják kérelmeiket. A kis hús- és tejüzemekre vonatkozó pályázat május 25-éig áll nyitva, és erre 15 millió dináros keretösszeget hagyott jóvá a titkárság. A kézműves sörfőzdéket az idén 6 millió dinárral segíti a mezőgazdasági titkárság, a bor- és pálinkakészítők eszközbeszerzéseihez 55 millió dinárral járul hozzá, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozók támogatására pedig 20 millió dináros keretösszeget irányozott elő. A három említett pályázat május 26-áig áll nyitva, vagyis a 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás utolsó napjáig.

A tartományi titkárság a mezőgazdasági vásárra időzítette a kapcsolható eszközök beszerzésére vonatkozó pályázatát (Fotó: Dávid Csilla)

A tartományi titkárság a mezőgazdasági vásárra időzítette a kapcsolható eszközök beszerzésére vonatkozó pályázatát (Fotó: Dávid Csilla)

– A tartományi mezőgazdasági titkárságnak jelenleg két olyan aktuális pályázata van, amely nagyon sok gazdát érint. A farmi felszerelések beszerzésére vonatkozó kiírást az állattartók már nagyon várták. A mezőgazdasági titkárság erre a célra 85 millió dináros keretösszeget különített el. A gazdák az átadott fejlesztési lehetőségeik adó nélküli részének a 60 százalékát, legfeljebb 2 millió dinárt igényelhetnek vissza a titkárságtól – fejtette ki Ótott Róbert.

A tartományi titkárság másik fontos pályázata a kapcsolható eszközök beszerzésére vonatkozik, amelyet a mezőgazdasági vásárra időzített, hiszen tisztában van azzal, hogy a gazdák ott új eszközöket látnak, és azt nézik, hogy mivel vihetik előre a gazdaságukat.

Ótott Róbert

Ótott Róbert

– A kapcsolható eszközök beszerzését 241,5 millió dinárral támogatja a titkárság. Ennél a pályázatnál a fejlesztések adó nélküli részének a 60 százalékát kaphatják vissza a pályázók, a 40 évnél fiatalabb gazdák és a nők pedig akár 70 százalékos költség-visszatérítésben is részesülhetnek. Ennél a kiírásnál legfeljebb 880 ezer dinár lehet a titkárság által nyújtott támogatás. Erre vonatkozólag fontos megemlíteni, hogy a gyümölcsészethez, a zöldésgtermesztéshez és a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges mindenféle eszközt megvásárolhatnak a gazdák, tehát ekét, permetezőt, vetőgépet, pótkocsit, még GPS-berendezéseket is – fogalmazott Ótott Róbert.

Hozzátette, mind a két pályázat június 16-áig áll nyitva. Ezért is fontos, hogy a mezőgazdasági vásárt megelőzően megjelentek ezek a pályázatok, mert azok a gazdák, akik kilátogatnak a kiállításra, ott vásárolnak vagy kérnek előszámlát a beszállítóktól. Tehát ilyen szempontból úgy értékelték, hogy ennek a két pályázatnak most ez jó időpontja.

A titkárhelyettes rámutatott arra, hogy a mezőgazdasági titkárság is részt vesz a 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon.

– Az a célja ezzel, hogy a gazdáknak alkalmuk legyen arra, hogy találkozzanak velük, megismerjék a titkárság tevékenységét, a lehetőségeket. Ezenkívül számunkra fontos, hogy személyesen is elbeszélgessünk velük, esetleg tanácsokat adjunk nekik a jövőbeni fejlesztéseikkel kapcsolatban – fejtette ki Ótott Róbert.