2024. április 25., csütörtök

Nagy tervek

Az elmúlt hétvégén biztossá vált, hogy a Vasas a másodosztályban fogja kezdeni az új idényt. Nagy György, a klub többségi tulajdonosa kedden kijelentette, hogy továbbra is Nagy Miklós lesz a klub sportigazgatója, egyben felkérte, hogy a következő két hétben készítse el a másodosztályra vonatkozó gazdasági tervet, ami értelemszerűen a kiadások csökkentését jelenti. A kiszivárgó hírek szerint tervben van a játékosok fizetésének harminc százalékos csökkentése is. A csapat péntek este a Kisvárda vendégeként lép pályára egy olyan mérkőzésen, amely igazából már egyik fél számára sem bír nagy jelentőséggel, hisz a várdaiaknak már nincs esélyük a táblázaton az előrelépésre és az európai kupaszereplés kiharcolására.

Teljesen más a hangulat Zalaegerszegen. Miután a Puskás Akadémia legyőzte a Fehérvárt, biztossá vált a klub első osztályú tagsága. Ráadásul, kupagyőztesként a nyáron nemzetközi mérkőzések is várnak a csapatra. Sallói István sportigazgató így foglalta össze gondolatait: „A minimális célt elértük. Amire Végh Gábor tulajdonos felkért bennünket, azt teljesítettük Boér Gábor vezetőedzővel, hiszen megnyertük a Magyar Kupát és a csapat bent maradt az élvonalban. A klubnak viszont volt egy éves célkitűzése, mégpedig az első hat hely valamelyikének a megszerzése. Ezt még szeretnénk elérni. Éppen ezért, az utolsó két fordulóban is éles marad a társaság, hogy elérhessük a céljainkat. A fiatal játékpercekre vonatkozó MLSZ ajánlást a klub már korábban teljesítette, így a fiatalok szakmai érvek alapján játszanak, mert ezt az éves teljesítményükkel kiérdemelték és bizonyították rátermettségüket. Hétvégén például három olyan fiatal volt a kezdőben, aki 2002 után született, miközben az MLSZ csak két játékost vesz figyelembe meccsenként, elkerülve, hogy valaki a bajnokság végén tíz fiatallal álljon fel. Azért is választottuk Boér Gábort vezetőedzőnek, hogy egy olyan ember üljön a kispadon, aki ismeri a játékosokat és rájuk tudja szabni a taktikai elképzeléseket. Elégedettek vagyunk a munkájával. Annyit talán elárulhatok, ő az egyedüli jelölt. Megállapodás egyelőre nincs, de a bajnokság végéig szeretnénk, ha ez is megtörténne. Sok idő nem lesz ugyanis a zárást követően, a csapat mindössze két és fél hét pihenőt kap, utána újra munkába áll. Június végén egy edzőtábort tervezünk, július 27-én pedig az Európa-konferencialigában a második selejtezőkörben megkezdjük a szereplésünket.”

A nyilatkozat tükrében parázs csatára számíthatunk szombat délután, hiszen a Fehérvár–Zalaegerszeg találkozón a hazaiak a bennmaradásért küzdenek, míg a zalaiak a felsőházi tagságért.

A vezetőség egyelőre elégedett a zalaegerszegiek idei teljesítményével (Fotó: ZTE)

A vezetőség egyelőre elégedett a zalaegerszegiek idei teljesítményével (Fotó: ZTE)

A Puskás Akadémiánál elégedettek a vezetőedző munkájával, így a következő idényben is Hornyák Zsolt irányítja majd a csapatot. A felcsútiak egyetlen pontra vannak a dobogótól, és péntek este igazi éremcsatát tekinthetünk meg, hiszen a jelenleg harmadik helyen álló Paks otthonában vendégszerepelnek majd. Felesleges kihangsúlyozni, hogy két fordulóval a bajnokság vége előtt mekkora jelentősége van ennek a találkozónak. A tolnaiaknak a hatalmas mezőkövesdi pofon után kellene felállniuk és megvédeniük nemzetközi kupaszereplést érő helyüket. Nehezíti helyzetüket, hogy elveszítették egy meghatározó játékosukat, Kádár Tamást, aki hétvégén súlyosan megsérült, az orvosi jelentések alapján a védőnek szalagszakadása van.

A szintén európai szereplésről álmodozó Debrecen háza táján más hírek borzolják a kedélyeket. Az utóbbi hónapok remek sorozatát produkáló vezetőedzőjüket, Srđan Blagojevićet hírbe hozták kazah és orosz csapatokkal is. Hivatalos közlemény egyelőre nincs, ugyanakkor nem biztos, hogy a klubnak jót tesz, ha a pont a Ferencváros elleni rangadó előtt szivárognak ki pletykák a szakember esetleges távozásáról. A Fradinál ugyanakkor már a jövő csapatát tervezgetik, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, találgatások kelnek szárnyra arról, kit igazolhatnak majd le a zöld-fehérek. Az orosz sajtóban a napokban felröppent a hír, miszerint a Zenit 46-szoros orosz válogatott középpályása, Daler Kuzjajev csatlakozhat a budapestiekhez. A klubnál mindenesetre gyorsan és rejtelmesen reagáltak: „Nem tudok mit mondani az ehhez hasonló átigazolási pletykákról, nem kommentáljuk az ilyen híreket, így Kuzjajevvel kapcsolatban sem kommentálhatok semmit…” – fogalmazott tömören Hajnal Tamás, az klub sportigazgatója.

Mindenképp érdekes mérkőzésnek ígérkezik a vasárnapi Honvéd–Mezőkövesd kiesési rangadó, amelyen a vörös-feketéknek csak a három pont megszerzése lehet a cél, a vendégeknek viszont az eredmények számukra szerencsés alakulása esetén már egyetlen pont is elegendő lehet a bennmaradáshoz.

A hétvége programja, péntek: Paks–Puskás Akadémia (18.15), Kisvárda–Vasas (20.30). Szombat: Fehérvár–Zalaegerszeg (14.10), Ferencváros–Debrecen (17.45). Vasárnap: Honvéd–Mezőkövesd ( 14.10), Újpest–Kecskemét (17.30).

Nyitókép: A vezetőség egyelőre elégedett a zalaegerszegiek idei teljesítményével (Fotó: ZTE)