2024. március 28., csütörtök

Zelenszkij videokapcsolaton keresztül vesz részt a G7-csúcson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokapcsolaton keresztül fog részt venni a legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő G7 csoport (Hetek) május 19-21. közötti hirosimai csúcstalálkozóján – jelentette be csütörtökön a japán kormány.

Kisida Fumio japán kormányfő ukrajnai látogatása alkalmával hívta meg Zelenszkijt a Hetek háromnapos találkozójára, amelynek központi témája az ukrajnai háború lesz. Jelenleg Japán látja el a G7 soros elnökségét.

A Kyodo japán hírügynökség nem sokkal korábban Ihor Zsovkvára, az elnöki hivatal külpolitikai ügyekért felelős helyettes vezetőjére hivatkozva arról számolt be, hogy Zelenszkij személyes jelenléte a hadihelyzet alakulásától függ.

Diplomaták a dpa német hírügynökségnek elmondták, hogy a Hetek egy határozattervezeten dolgoznak, amellyel korlátoznák az Oroszország jelentős bevételi forrásának számító nyers gyémánt importját. Ennek részeként biztosak akarnak lenni afelől, hogy az Indián és az Egyesült Arab Emírségeken keresztül értékesített orosz drágakövek továbbra is el lesznek látva az eredetükre utaló jelzéssel. Az Európai Unióban önkéntesen vállalt importkorlátozásokkal már 80 százalékkal csökkent az orosz nyers gyémánt kivitele.

Oroszország 2021-ben 332 milliárd rubel bevételre tett szert a drágakövek exportjából.

Az országcsoport megbeszélésein mindemellett napirenden szerepel annak megvitatása is, hogy miként lehet megakadályozni az Oroszország ellen már bevezetett szankciók kijátszását.

Olaf Scholz német kancellár, aki csütörtökön érkezett Hirosimába, úgy fogalmazott, itt a szankciórendszer olyan irányú továbbfejlesztéséről van szó, hogy annak kikerülése lehetetlenné váljon. – Abból indulok ki, hogy ezekben a kérdésekben egyetértésre fogunk jutni – mondta.

A Hetek egyebek között kínai vállalatokat gyanúsítanak azzal, hogy Oroszországba küldenek tovább katonai célra is felhasználható, importált uniós termékeket.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy a G7 számára szóba sem jöhet a gazdasági leválás Kínáról. Viszont szerinte a globális gazdasági kapcsolatokat úgy kell átszervezni, hogy a függőségi viszonyokból eredő kockázatok már ne legyenek jelentősek.

Scholz mindemellett azt várja a hirosimai csúcstalálkozótól, hogy világos jelzést küld az atomfegyverek bevetése ellen.  –Az itt megtörtént atomkatasztrófa figyelmeztetés mindannyiunk számára, hogy a világon soha többé ne vessenek be atomfegyvert – hangoztatta, utalva arra, hogy Hirosima volt az áldozata 1945-ben a világ első atomtámadásának.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij