2024. április 25., csütörtök

Birkózósuli nyílt Zentagunarason

Az általános iskolában megkezdődtek az edzések – A kisebb települések is igénylik a szervezett sporttevékenységet

A magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémia számos vajdasági településen indított birkózóiskolát a gyerekek számára. Az elmúlt hétfőn a zentagunarasi Október 18. Általános Iskolában is megtartották az első edzést. 

Savelin Zellei Zsuzsanna, az iskola igazgatónője elmondta lapunknak, hogy igen nagy volt az érdeklődést a gyerekek részéről.

– Egy hónappal ezelőtt Bálint Zoltán, a magyarkanizsai birkózóakadémia igazgatója megkeresett bennünket, hogy szeretnének itt is tagozatot nyitni. Mivel a településen nincsenek ilyen jellegű klubok, ezért az iskola ad helyet a birkózóknak. Két hete az akadémia tanulóival tartottak két bemutatót nálunk, és az itteni gyerekek láthatták, hogyan néz ki egy edzés és maga a birkózás. A bemutatót az óvodásoktól kezdve a nyolcadikosokig minden érdeklődő gyerek megnézte, és büszkén mondhatom, hogy igen nagy volt az érdeklődés. Az iskolában összesen 91 egy diák van és 41 ovis, és közülük 30-34 gyermek jelentkezett, valamint az első edzésen is csaknem 30-an voltak jelen – mondta az igazgatónő.
Az iskola számára az akadémia biztosította a birkózószőnyeget és az egyéb felszerelést, a gyerekek pedig baseballsapkákat kaptak ajándékba. Ezentúl heti három alkalommal lesz birkózóedzés az iskolában – mondta az igazgatónő, majd arról is szólt, hogy az új lehetőségre nagy szükség volt.

– A testmozgás nagyon fontos a mai fiatalság számára, mert sok olyan gyermek van, aki rendesen menni sem tud. Régen az utcán játszottak a gyerekek, fára másztak, árkot ugrottak, ma viszont a számítógépek előtt ülve játszanak. Épp ezért sokuknak testtartási és egyéb problémája van. Zentagunarason van egy moderntánc-csoport, vannak néptánccsoportok és van labdarúgás, ez utóbbi inkább az idősebb generációk számára. Ezenkívül más sportolási lehetőség nincs, épp ezért úgy gondolom, hogy a birkózósuli nagyon jó lehetőség arra, hogy a gyerekek minél többet mozogjanak, és levezessék az erejüket – fogalmazott az igazgatónő.
A magyarkanizsai Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány egyik fontos feladata, hogy az akadémiára toborozza a környező települések birkózóegyesületeinek legtehetségesebb tagjait. Viszont a kevés gyermek miatt szükség volt arra is, hogy az akadémia birkózóiskolákat nyisson – mondta el lapunknak Bálint Zoltán, az akadémia igazgatója.

Kicsiket és nagyokat egyaránt érdekelte a birkózás

Kicsiket és nagyokat egyaránt érdekelte a birkózás

– Két forgatókönyv szerint dolgozunk, az egyik, hogy a már meglévő birkózóegyesületekkel karöltve működünk. A másik pedig, hogy olyan településeken, ahol nincs birkózóegyesület, de befogadó a közösség, ott birkózóiskolát indítsunk. Idővel ez átalakulhat önálló sportegyesületté is. Az a célunk, hogy az adott közösség óhaja szerint járjunk el, mert azt szeretnénk, hogy minél több gyermek foglalkozzon birkózással. Ennek a folyamatnak az ötödik állomása a zentagunarasi birkózóiskola megnyitása. Itt kellő fogadtatásban volt részünk az iskola és a helyi közösség részéről is – mondta el Bálint, majd arról is beszámolt, hogy két 8x8-as birkózószőnyeget biztosítottak az iskolának, valamint megfelelő szakembereket. Balázs Zoltán, a Spartacus Birkózóegyesület edzője tartja majd az edzéseket a zentagunarasi gyerekeknek, s az ő munkáját fogja segíteni Balázs Lehel és Varga Zoltán.
A zentagunarasi iskola nagyságához képest meglepően sok gyerek jelentkezett a birkózóiskolába. Létszámuk még alakulni fog, de az igazgató elégedett a kezdéssel.

– A többi településhez mérten ez igen szép szám, de például Martonoson kb. 20 gyermek jár edzésre, Kispiacon pedig több mint 20. Ezek a kisebb települések is igénylik, hogy sporttevékenység folyjon náluk, szervezett és rendezett körülmények között. Ez lehetőség a közösségnek, és lehetőség az akadémiának is – mondta Bálint, majd hozzáfűzte, hogy a birkózóiskolák megnyitása mellett az is feladatuk, hogy a meglévő tehetségeket felkészítsék arra, hogy felvehessék a versenyt a nemzetközi színtéren is.

Nyitókép: Ismerkedés a birkózás alapjaival