2024. április 18., csütörtök

Tiszteletbeli elnök lehet Milo Đukanović

Milo Đukanović leköszönő montenegrói elnök még öt évig tiszteletbeli, korábbi elnök maradhat, miután szombaton hivatalba lép Jakov Milatović, Montenegró új köztársasági elnöke – idézte fel a vijesti.me című podgoricai hírportál szerdán.

A köztársasági elnökről szóló törvény 2018-as módosítása értelmében a távozó köztársasági elnökök az új elnök beiktatását követő öt évig viselhetik a tiszteletbeli, korábbi elnök címet, amely a titulus mellett az államfői fizetésük 70 százalékának megfelelő havi juttatással, biztonsági és adminisztrációs személyzettel, hivatali járművel, sofőrrel, valamint iroda fenntartásával jár, illetve azzal, hogy a cím birtokosa minden állami ünnepségre meghívást kap.
Az Adria-parti országnak eddig egyetlen tiszteletbeli, korábbi elnöke volt, Filip Vujanovic, akitől szombaton vonják meg ezt a címet, hiszen akkor lesz pontosan öt éve, hogy megkapta a titulust.
Milo Đukanović egyelőre nem közölte, kíván-e élni ezzel a törvény adta lehetőséggel, korábban viszont azt mondta, hogy az általa 25 éven át vezetett Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) listáján indulna a június 11-i parlamenti választáson. Azóta azonban lemondott a pártelnöki tisztségről, és nem is ő vezeti a DPS választási listáját.
A 61 éves Milo Đukanović 32 éve, 29 éves kora óta vezeti az országot elnökként vagy miniszterelnökként, államfői mandátuma május 20-án jár le.

Nyitókép: Espreso