2024. április 20., szombat

Vásári lázban

Szombaton nyitja kapuit Újvidéken a 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás

Hatalmas érdeklődés övezi a 90. Újvidéki Mezőgazdasági Kiállítást, amelyen az idén 1100 kiállító mutatkozik be a világ 26 országából – hangzott el tegnap az Újvidéki Vásár Master Központjában megtartott sajtótájékoztatón. A rendezvényen az idén is számos nemzetközi vállalat képviselteti magát. Bemutatják a legfontosabb innovációkat és a legújabb technológiai vívmányokat a mezőgazdaságban. A legmodernebb gépek és kapcsolható eszközök mellett az érdeklődők megtekinthetik a tenyészállat-kiállítást, de a biztosítók és a bankok is képviseltetik magukat. A vásár ideje alatt pedig számos üzleti és szakmai tanácskozást tartanak. Az idei rendezvény partnerországa Olaszország. A szombati megnyitóra tiszteletét teszi az olasz mezőgazdasági miniszter és Ana Brnabić szerb kormányfő is. A gyümölcstermesztők és a jószágtenyésztők napja az idén sem marad el. Felsorakoztatják a szarvasmarhákat, a lovakat, a birkákat, a sertések azonban a sertéspestis miatt az idén kimaradnak. A tenyészállatok legszebb egyedeit elismerésben részesítik a Bajnokok estéjén.

Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója elmondta, hogy az intézmény az idén ünnepli 100. évfordulóját, a mezőgazdasági kiállítást pedig 90. alkalommal tartják meg.

A sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: Dávid Csilla)

A sajtótájékoztató résztvevői (Fotó: Dávid Csilla)

– Az Újvidéki Vásár az elmúlt években olyan színvonalat ért el, amelyre büszkék lehetünk, a mezőgazdasági kiállítás pedig az Újvidéki Vásár védjegye lett. Az idén 26 ország 1100 kiállítója lesz jelen a vásáron. Olaszország harmadik alkalommal partnerországa a kiállításnak – fogalmazott Cvetković.

– Az idei rendezvény támogatói a Globos biztosító, az Al Dahra vállalat, a szerb kormány, a tartományi kormány és Újvidék városa. Hatalmas az érdeklődés, az idén rekordszámú látogatóra számítunk. Ebben az évben is a legkorszerűbb gépeket állítjuk ki. A vásáron a legdrágább traktor a Case IH Steiger 500, amelynek ára 462 ezer euró, a legdrágább kombájn pedig a Fendt IDEAL 8, ennek ára 700 ezer euró – mondta az igazgató.

Antonio Ventresca, Olaszország belgrádi külkereskedelmi ügynökségének igazgatója elmondta, hogy kiválóak a kapcsolatok Olaszország és Szerbia között.

Antonio Ventresca (Fotó: Dávid Csilla)

Antonio Ventresca (Fotó: Dávid Csilla)

– Az olasz kormány célja, hogy tovább javítsa az együttműködést. A részvétel az Újvidéki Vásáron is ezt a célt szolgálja. A kiállításon 21 olasz cég mutatkozik be, 500 négyzetméter területen. A rendezvény ideje alatt számos kulturális programot is szerveznek – fejtette ki Ventresca.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes elmondta, hogy mint minden évben, a tartományi kormánynak egy közös pavilonja lesz, amelyben a tartományi mezőgazdasági titkárság is szerepet kap.

Ótott Róbert (Fotó: Dávid Csilla)

Ótott Róbert (Fotó: Dávid Csilla)

– Folyamatosan lesznek az olyan tevékenységeink, amelyek érdekelhetik a látogatókat. A munkatársaktól a látogatók kérdezhetnek a titkárság munkájával kapcsolatban, és természetesen a megjelenő pályázatokról is. Ezenkívül különféle értekezleteket, találkozókat és szerződéskötéseket szervez a mezőgazdasági titkárság – közölte Ótott Róbert.

A belépőjegy ára az idén 700 dinár lesz, csoportos látogatás esetén pedig 500 dinár személyenként. Természetesen a nyereményjáték sem marad el. Az idén is értékes nyeremények várják a gazdáikat.