2024. március 29., péntek

Traktorsorok indulnak Belgrád felé(?)

A kormányzat ellenzéki ráhatást lát az országos megmozdulás hátterében

Vajdaság-szerte és az ország délebbi részeiben is folytatódott tegnap a mezőgazdasági termelők tüntetése az elégtelen állami támogatások és az alacsony felvásárlási árak miatt. Legfőbb követeléseik közé tartozik a 75 dináros adó nélküli tejfelvásárlási ár, a 20 dináros tejprémium, az adómentes gázolaj, a 40.000 dináros tehenenkénti és a 300 eurót kitevő területalapú támogatás, de a kilátásba helyezett búzaárral is elégedetlenek.

Azt a több mint ötven traktort, amely az Újvidéki Vásár főbejáratánál töltötte a kedd éjszakát, a gazdák tegnap délelőtt a város központjába, a báni palotához hajtották, egy időre eltorlaszolták a Mihajlo Pupin sugárutat, majd visszatértek korábbi parkolóhelyükre. A Szabadka környéki gazdákhoz, akik traktoraikkal 1-1 órára többször is lezárták a Strossmayer utcát, tegnap már a csantavériek is csatlakoztak.

A tüntető gazdák egy időre eltorlaszolták Újvidék központját (Fotó: Dávid Csilla)

A tüntető gazdák egy időre eltorlaszolták Újvidék központját (Fotó: Dávid Csilla)

A bánáti termelők tegnap is többször, immár 2-2 órára zárlat alá vették a nagybecskerek–újvidéki utat, dél tájban megindult a traktoros menet a nagybecskereki utcákon, majd a városháza előtt leparkolták a járműveket. A többi között Aradi, Elemér, Kumán (Kumane) és Tiszatarrós (Taraš) települések termelői vezetik a bánáti traktorokat, és nevükben Dejan Rakić bejelentette, hogy ha semmilyen előrelépés nem történik, fokozatosan radikalizálják a megmozdulást. Úgyszintén eltorlaszolták a nagybecsekerek–belgrádi útvonalat Csentánál, és a jelentések szerint zárlat volt Farkasdon (Farkaždinban) is. Pancsován tegnap délután ugyancsak traktorok lehetetlenítették el a közlekedést a Žarko Zrenjanin és a Május 1-je utcában.

Közép-Szerbiában is kitartanak elvárásaik mellett a földekkel és állatokkal vesződő gazdák. Tegnap délelőttre nem kevesebb mint 250 traktor gyűlt össze azon az úton, amely Požarevacról az E75-ös autópálya-csatlakozás felé vezet. Eltorlaszolták az utat, onnantól kezdve a rendőrségnek kellett elterelnie a forgalmat. Hosszú időre zárlat alá került az ibari főút Kraljevó bejáratánál. Az odaérkező mintegy 50 traktort a rendőrség még kedden délután megállította, azzal a nem hivatalos magyarázattal, hogy a város utcái túl szűkek a traktorok számára, és megrongálnák a parkoló autókat. A tüntetők nem mozdultak a körforgalmú útkereszteződésből, éjszaka és még tegnap délután is ott voltak, sőt a környező településekről további traktorok érkeztek. Csak azok távoztak rövid időre, akiknél otthon nem volt, aki megetesse és megfejje az állatokat.

Milan Milošević, a šumadijai tüntetések vezetője tegnap délelőtt a FoNet hírügynökségnek azt mondta, hogy 7 gazdatársulás megegyezése szerint csütörtökön este több irányból és több oszlopban indulnak Belgrádba, éjszaka úton lesznek, a péntek reggelt pedig a kormány épülete előtt várják be. A terv szerint a fővárosba hajtanak traktoraikkal a požarevaci Stig és a šabaci Naše mleko egyesület, a szabadkai, valamint a bánáti termelők társulásának tagjai, a nyugat-szerbiai állattenyésztők fennmaradásáért küzdő gazdák, Šumadija és a Morava mente tejtermelői, valamint a Szerbiai Mezőgazdasági Termelők Fennmaradásáért Kezdeményezés képviselői.

A tiltakozók az Újvidéki Vásár előtt (Fotó: Dávid Csilla)

A tiltakozók az Újvidéki Vásár előtt (Fotó: Dávid Csilla)

Aleksandar Vučić államfő kedden délután, pártja elnökségi ülését követően újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette, hogy a tiltakozó mezőgazdasági termelőkkel szívesen beszélgetne, de a „hivatásos tüntetőkkel” – olyannal, aki a szabadúszók adófizetési gondjaitól kezdve a lakásproblémákig mindenben illetékesként lép fel, most pedig a parasztok helyzetéről tárgyalna, miközben falut még nem is látott – nem. Kiemelte, hogy az idén 15 milliárd dinárral megtoldották az eredetileg agrártámogatásokra szánt 66 milliárdos összeget. „Jöjjenek a termelők, és majd megoldjuk a gondokat, kész vagyok éjjel-nappal tárgyalni, de hivatásos tüntetőket ne küldjenek hozzám” – mondta az elnök, aki szerint 2012 óta a mezőgazdaság hatalmas fejlődésen esett át. Ezt az is bizonyítja, hogy mekkora a különbség a 2012-ben utcára hajtott traktorok és a mai gépek között. Arról kell tárgyalni, mondta, hogy mit képes nyújtani az állam, nem pedig arról, hogy ki mit szeretne.

Ana Brnabić kormányfő a Happy tévének azt nyilatkozta, ma háromszor akkorák a közvetlen támogatások, mint tíz évvel ezelőtt. „Hetente legalább kétszer beszélgetek termelőkkel, sok egyesületük van, minden kérésüknek lehetetlen eleget tenni” – mondta a miniszterelnök, aki szintén politikai hátteret lát a traktoros felvonulások hétterében, és nehezményezi, hogy kvázi mezőgazdasági termelők csapódnak a jobb megélhetésért tüntető gazdákhoz.

Megszólalt a Sloga szakszervezeti társulás is, amely támogatja a megmozdulást, és az állam viszonyulását szégyenteljesnek, eddigi intézkedéseit pedig károsnak tartja. Az a véleménye, hogy a földműveseknek és állattenyésztőknek nem szabad elzárkózniuk az ellenzéki pártok támogatása elől.