2024. április 18., csütörtök

Óvjuk az élővilágot!

Műhelymunkák a madarak és fák napja alkalmából Óbecsén

A madarak és fák napja alkalmából az óbecsei Ökobecse Polgári Egyesület, a Testvériség Általános és Középiskola és a Petőfi Sándor Általános Iskolával közösen műhelymunkákat tartott a Tisza-parti zsilipnél általános és középiskolás diákoknak.

– Tavaly nem sikerült egyetlen madarat sem lefényképeznünk, ezért az idén kalitkában hoztunk madarat. Valójában ez lehetne a mondanivalója a megmozdulásunknak, vagyis hogyha nem foglalkozunk a madarakkal, nem figyeljük őket, akkor hamarosan csak kalitkában láthatunk madarakat, állatokat pedig csak állatkertben – mondta Kis Zoltán, az óbecsei Ökobecse Polgári Egyesület elnöke.

Az előadásokon a fák jelentőségéről, ültetésükről és gondozásukról is szó esett.
Csonka Róbert kertészeti szaktanár előadása során kiemelte, hogy egy nagyobb méretű fa egy nyár alatt annyi oxigént termel, amennyit tíz ember egy év alatt elhasznál.

– Tudjuk, hogy az ipar hol tart jelenleg, és azt is, hogy sajnos mennyire irtják a fás területeket, az erdőket, és ezáltal mekkora környezeti problémákat okoznak. Elsősorban romlik a levegő minősége, másodsorban pedig egyre több állatfaj marad élőhely nélkül és veszik ki – tette hozzá Csonka Róbert.

A diákok a környéken élő madárfajokról, természetes élőhelyükről, táplálkozásukról hallgattak előadást, valamint megtanultak madárházakat és madáretetőket készíteni.

Kovács Tamara, a Petőfi iskola biológiatanára kiemelte, hogy nagyon fontos fiatal korban „elültetni” azt a gyermekekben, hogy mi, az emberek is a természet része vagyunk, és hogy a természet nincs nekünk alárendelve, hanem annak a részét képezzük. Elmondása szerint a gyerekek nagyon szeretik és óvják az állatokat, és ezekkel a műhelymunkákkal, programokkal ezt szeretnék megerősíteni.

Nyitókép: Kicsik és nagyok is érdeklődve figyelték az előadást (Ökobecse)