2024. április 18., csütörtök

Történelmi jelentőségű beruházás Ada községben

Adán és Moholon 5,5 milliárd dinár állami támogatásból 110 kilométernyi szennycsatorna épül és kibővítik a községi szennyvíztisztító telepet is

Ada község önkormányzata a Tiszta Szerbia (Čista Srbija) program keretében a minap a köztársasági kormány épületében szerződést írt alá az építkezésügyi, közlekedési és infrastruktúráért felelős minisztériummal és a kínai CRBC vállalattal az adai és moholi szennyvízhálózat kiépítéséről 110 kilométer hosszúságban, illetve a moholi szennyvíztisztító telep kibővítéséről. Bilicki Zoltán, Ada polgármestere történelmi jelentőségűnek nevezte a szerződéskötést az 5,5 milliárd dináros támogatási összeg miatt, illetve azért is, mert a megvalósuló beruházás kedvező hatással lesz a lakosság egészségére és életminőségére is. A tervek szerint Adán legkésőbb június második felében megkezdődnek a munkálatok. A teljes beruházás befejezése azonban három-négy évet vesz igénybe.

– Ez történelmi jelentőségű beruházás, hiszen biztosan állíthatom, hogy ekkora összegű munkálatok az elmúlt száz évben nem történtek Ada községben. Ezenkívül a beruházás jelentős hatással lesz a polgárok egészségére és életminőségére is. Ez a befektetés párhuzamos a vízgyár kiépítésével, ami rövidesen elkezdődik Ada községben, és meggyőződésem, hogy mindkettő nagymértékben hozzájárul majd az emberek egészségesebb és minőségibb életéhez a községünkben. A Tiszta Szerbia program keretén belül Ada községben 110 kilométernyi szennyvízhálózatot építenek majd ki, illetve a szennyvíztisztító telepet is kibővítik. A beruházás befejeztével Ada és Mohol települést teljes egészében lefedik szennyvízhálózattal. A beruházás jelentőségét számunkra tovább növeli annak ténye is, hogy a programban Vajdaságból Újvidék, Szabadka, Zombor és Inđija mellett Ada község vehet részt. Ez úton szeretném kifejezni a köszönetemet a köztársasági elnökünknek, illetve az illetékes minisztériumnak ezért a támogatásért. Községünk ezzel a beruházással nagyot lép előre az élhetőség terén. A beruházás összege megközelítőleg 5,5 milliárd dinár, ehhez az önkormányzatnak nem kell önerőt biztosítani, illetve még a munkálatok felügyeletét végző szervet is a köztársaság fizeti – nyilatkozott Bilicki Zoltán.

A munkálatok várhatóan legkésőbb június második felében megkezdődnek Adán, ahol körülbelül 36 kilométer szennycsatorna épül meg. Moholon valamivel több mint 70 kilométernyi szennycsatorna kiépítését tervezik, tudtuk meg a polgármestertől.

– A beruházást Adán kezdik. Az adai munkálatok végéhez közeledve elkezdik a szennyvíztisztító telep bővítését is. Amikor befejezik az adai rész kiépítését, ami körülbelül egy éven belül várható, akkor azonnal folytatják a munkálatokat a moholi szakaszon. A szennyvízcsatorna bővítésével párhuzamosan az önkormányzat végzi a háztartások rácsatlakoztatását a hálózatra a már ismert feltételek alapján. Az önkormányzat körülbelül 100 háztartás esetében késik a rácsatlakozással, de ez a beruházás ahhoz is hozzájárul, hogy ezeket a szerződéses kötelezettségeinket teljesítsük a polgárok felé. Ada községben a szennyvízhálózatot úgy tervezték meg a külön kérésemre, hogy ne az út nyomvonalába kerüljön a vezeték. Hiszen mindenki tapasztalhatta, hogy mennyi gondot jelent, ha az úton kerülgetni kell az aknafedőket, illetve ezeket idővel akármennyire kiválóan is kivitelezték, mégis megsüllyednek, és az úton csak kárt tesznek az autóban. A szennyvízcsatorna ezért a házak előtt kertekben fog haladni, ahol csak lehet, mert vannak nagyon szűk utcák Adán, ahol muszáj lesz ezt másképpen megoldani. Az esetek 99 százalékában nem kerül az út nyomvonalába a vezeték. A beruházás magába foglalja a meglévő szennyvíztisztító telep kellő mértékű kapacitásbővítését is. A telepünk zárt rendszerű, SBR-technológiával működik, ami bizonyos egységeket foglal magába és csak az épülethez való hozzáépítéssel lehet bővíteni. Ezért újabb blokkokat kell hozzáépítenünk ahhoz, hogy ezt a megnövekvő kapacitást teljes egészében el tudja látni a szennyvíztisztítónk. A bővítés során nagyjából duplájára növekszik majd a szennyvíztisztító telep – mondta Bilicki Zoltán. 

Nyitókép: Bilicki Zoltán a szerződéskötésen a köztársasági kormány és a kínai cég képviselőivel (Fotó: Ada község önkormányzata)