2024. április 20., szombat

FRISSÍTETT – Utcára vonulnak a földművesek, ha...

Ma várják a földművesek Ana Brnabić kormányfő válaszát követeléseikre, amennyiben ez nem történik meg, akkor már kedden, május 16-án tiltakozásokat szerveznek Újvidéken, Pancsován, Csentán (Čenta), Kevevárán (Kovin) és más városokban – írja a 021.rs a Betára hivatkozva.

Đoka Ćurčić, a Földművesek Fennmaradásáért Kezdeményezés képviselője szerint arra számítanak, hogy a kormány teljesíti minden kérésüket, azonban a legfrissebb sajtóértesülések szerint a mai tárgyalások során semmilyen megegyezést sem sikerült elérni a kormányfővel, így holnaptól utcára vonulnak a földművesek.

Nedeljko Savić, a požarevaci Stig egyesületének elnöke elmondta, hogy a földművesek átadták követeléseiket, azonban ezek közül egyet sem fogadtak el, ezért holnap 9 órától tiltakozásba kezdenek.

– Őszintén mondva nem vagyok elégedett a kormány válaszával. Annak érdekében, hogy mindez elfogadásra kerüljön és a mezőgazdaság előre indulhasson sok pénzre van szükség. A kormány nem ért meg bennünket, így az elkövetkező akcióinkkal megpróbáljuk magunkra hívni a figyelmet – mondta Savić.

– Az utak mellett fogunk állni, ezt követően pedig komolyabb intézkedéseket foganatosítunk majd. A tiltakozás első szakaszában nem fogjuk zavarni a polgárokat, az út mellett állunk majd – szögezte le Savić.

Felszólította a földműveseket, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak a tiltakozáshoz.

A földművesek képviselői a múlt héten ismertették követeléseiket, eszerint kérik a nyers tej felvásárlási árának 75 dinárra emelését (literenként adó nélkül), a hektáronkénti 300 eurós támogatást, 40.000 dináros támogatást szarvasmarhánként, valamint a búza, kukorica, szója és más mezőgazdasági termények árának kiegyenlítését a budapesti vagy a párizsi börzén jegyzett árakkal.

Fotó: 021.rs