2024. április 26., péntek

Elnökcsere Bácsfeketehegyen

Tisztújító közgyűlést tartottak a művelődési egyesületben

A Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület a közelmúltban tisztújító közgyűlést tartott. Az egyesület élén komoly változások történtek, és megalapították az értéktárbizottságot is. Az eddigi elnököt, Hajvert Lódi Andreát Szakács Tamás váltotta tisztjében, Harangozó Adél alelnököt pedig Gogolák Csilla. Emellett az egyesület elnökségének összetétele is megújult.
Hajvert Lódi Andrea leköszönő elnök az elmúlt négy év eredményei kapcsán elmondta lapunknak, hogy a nehézségek ellenére növekedett a szakosztályaik száma.

– Azt nem tudom, hogy utólagosan mit lehet majd sikerként elkönyvelni, csak azokat a tényeket mondhatom el, amelyek számszerűsíthetőek. Az elmúlt négy évben növekedett az egyesület tagságának száma, mint ahogy a szakosztályok száma is, illetve a korosztályok is bővültek. Korábban egy felnőttszakosztály volt, és az összes többi gyermekcsoport, mostanra viszont a gyermek- és a felnőttcsoportok száma is növekedett. A korábbi három szakosztályból nyolc alakult: a néptánc-, népzene-, színjátszó, népiének-, versmondó, mesemondó, kézműves- és az értékőrző szakosztály. Nálunk is a néptánc a legtömegesebb, négy korcsoportban dolgoznak az oktatók Szakács Tamás és Szakáll Nikolett vezetésével, az ovisokkal Molnár Gabriella foglalkozik. A népzenei szakosztályban véghez vittünk egy fiatalítást, Török Noémi vállalta, hogy a gyerekeket egy kicsit bevonja. Így megalakult a Feketicsi Betyárok elnevezésű népzenei csoport. A népiének-szakosztály új alapítású csoportunk, amit szintén Török Noémi vezet, és három csoportban dolgozik 18 gyermekkel. A színjátszás terén két új gyermekcsoport alakult, ők összesen 21-en vannak, és én foglalkozom velük. A versmondó csoportot újjászerveztük, mert már korábban is működtek Barta Júlia vezetésével, és immár az alsósokkal, a felsősökkel és a középiskolásokkal külön foglalkozik. A mesemondás egy teljesen új terület, Kormos Irén két kamasszal dolgozik, de reméljük, hogy ez a csoport is bővül a jövőben – mondta el Hajvert Lódi Andrea, majd arról is szólt, hogy a kézművesség terén folytatták Tóth Vera kezdeményezését, a kun tábort.

Hajvert Lódi Andrea, a bácsfeketehegyi művelődési egyesület leköszönő elnöke

Hajvert Lódi Andrea, a bácsfeketehegyi művelődési egyesület leköszönő elnöke

A foglalkozások számát bővítették, akárcsak a tábor oktatóinak a létszámát. Lényeges előrelépés volt, hogy 2022-ben három új szakkör alakult, a Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör programjának keretében. Így egy éve dolgozik a vesszőfonó, a makramé- és a bútorfestő szakkör. Két éve indult az Ízőrző klub, amely 20 taggal működik, és a hungarikumprogram keretében fejti ki tevékenységét. A program befejezése után a csoport úgy döntött, hogy továbbra is működnek.
A szakosztályok bővülése mellett az egyesület az elmúlt időszakban megtartotta hagyományos tevékenységeit – számolt be a leköszönő elnök. Részt vettek a falunapi programban, megtartották az évzáró műsort, a tánciskolát, a kun tábort és a szüreti napokat. Az elmúlt négy év nagy újdonsága, hogy programtevékenységekben kezdtek gondolkozni – mondta el Hajvert Lódi.

– Nemcsak egy-egy rendezvényben gondolkodunk, aminek a közönség passzív szemlélője, hanem olyan programsorozatokban is, amelyek kisebb létszámú csoportokat mozgatnak meg, de sokkal inkább aktivizálják a résztvevőket. Érdemes a folyamatos programokat futtatni, van igény rá, hogy legyen hova lejárni, és közösségben, együtt dolgozni – mondta a leköszönő elnök, majd kiemelte, hogy fontosnak tartották bevonni munkájukba azokat a helyi embereket, akik valamihez értenek. Ennek az volt a célja, hogy átadják a tudásukat.
Az éves események terén is van oka büszkélkedni az egyesületnek, a nyilvántartás szerint 2019-ben 72, 2020-ban 52, 2021-ben 65 és tavaly immár 78 eseményen vettek részt. Hajvert Lódi Andrea hozzáfűzte: a falu művelődési életére nézve fontos eredmény, hogy 2019-ben az önkormányzat támogatásával sikerült beindítani a Topolyai Zeneiskola kihelyezett tagozatát.

Nyitókép: A bácsfeketehegyi művelődési egyesület tisztújító közgyűlése (Lakatos János felvétele)