2024. április 20., szombat

Erőszakellenes megmozdulás Belgrádban

A tüntetők addig folytatják a tiltakozást és a lezárásokat, amíg a hatalom minden követelésnek eleget nem tesz

Lejárt a határidő az ellenzéki pártok és szervezetek által megfogalmazott követelések teljesítésére, ezért pénteken 18 óra után ismét Belgrád központjában, a parlament elől indulva vonultak utcára a megmozdulást támogató polgárok. 

Mint ismeretes, hétfőn egy nagygyűlésen fogalmazták meg a pártok és civil szervezetek képviselői, hogy mit várnak el a kormánytól a belgrádi tragikus mészárlásokat követően. A megmozdulás résztvevői követelik az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) valamennyi tagjának, valamint Bratislav Gašić belügyminiszternek és Branko Ružić oktatási miniszternek (aki időközben meg is tette) a lemondását, továbbá Aleksandar Vulinnak, a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) vezetőjének a távozását is. Emellett követelik az erőszakot, agressziót és erkölcstelenséget hirdető valóságshow-k sugárzásának leállítását az országos lefedettséggel rendelkező televíziós csatornákon, továbbá a Pink és a Happy kereskedelmi csatornák betiltását és a köztévé vezetőségének a menesztését is.

A tüntetők elégedetlenek a kormány gyors reakciójának elmaradása miatt, továbbá az államelnök azon kijelentései miatt is, melyek szerint politikai célokra használják az emberek bánatát, miközben maga is nagygyűlést harangozott be május 26-ára Belgrádban.

Vladimir Orlić, a szerb parlament elnöke jövő csütörtökre összehívta a parlament ülését, melyen az ország biztonsági helyzetét vitatnák meg, a szervezők szerint ez azonban nem jelenti minden követelésük teljesítését. Bejelentették, hogy zárlat alá helyezik a Gazela hidat, s addig folytatják a tüntetéseket és útzárlatokat amíg nem teljesítik minden követelésüket. Aleksandar Jovanović Ćuta, az Ökológiai Felkelés képviselője elmondta, nem hisznek a hatalom tagjainak, abban pedig biztos, hogy eredményeket csakis tömeges megmozdulásokkal lehet elérni.

Nyitókép: A Második erőszakellenes megmozdulásra összegyűlt elégedetlen polgárok (Fotó: Beta)