2024. április 18., csütörtök

Investicije u mestima u raseljanju

Nakon šezdeset godina će se renovirati deonica puta koja povezuje Ostojićevo i Jazovo

U ponedeljak prepodne, dr Balint Pastor, narodni poslanik i lider frakcije Saveza vojvođanskih Mađara i Emeše Lalić Urban, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i više lokalnih predstavnika su pogledali radove na renoviranju deonice puta koja povezuje Ostojićevo i Jazovo. Radovi su počeli početkom maja, a završetak se očekuje krajem jula. Deonica puta biće proširena i asfaltirana u dužini od 3,5 kilometara. Vrednost investicije je oko 182 miliona dinara.

(Foto: Arpad Gergelj)

(Foto: Arpad Gergelj)

Dr Balint Pastor je istakao da su u Savezu vojvođanskih Mađara uvereni da mi, vojvođanski Mađari, kao građani, koji su poreski obveznici ove zemlje, s pravom možemo da očekujemo da će razvojne ideje naših lokalnih samouprava poticati iz sredstava republičkog budžeta u Beogradu.

– Koalicioni sporazum koji su potpisali predsednici Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske napredne stranke detaljno sadrži razvojne planove za celu Vojvodinu koje želimo da realizujemo iz republičkog budžeta. Novi mandat je krenuo prilično sporo, zbog čega sam 16. januara u Beogradu vodio pregovore sa ministrom Goranom Vesićem kako bih započeli ovi radovi. Dakle, sada, posle šezdeset godina, gradi se novi put između Ostojićeva i Jazove. Ovo je važno jer dokazuje da se projekti sprovode ne samo na području velikih zajednica, već i ovde u Banatu, stanovnici dva tako mala, ali značajna naselja mogu da računaju da će moći da saobraćaju pod normalnim uslovima. Građani ova dva naselja zaslužuju da saobraćaju takvim putem, istakao je Balint Pastor.

SVM se uvek i zalagao za renoviranje ove deonice puta (Foto: Arpad Gergelj)

SVM se uvek i zalagao za renoviranje ove deonice puta (Foto: Arpad Gergelj)

Emeše Lalić Urban je rekla, da realizacija svakog infrastrukturnog projekta ima svoj značaj, i to ne samo u zajednicama i opštinama sa većinskim mađarskim stanovništvom, već i u područjima u rasejanju. Ova deonica puta je takođe dobar primer za to.

– Ova deonica puta od 3,5 kilometara je čekala šezdeset godina da bude renovirana. Ova deonica puta je bila važna tačka koalicionog sporazuma, koji smo zastupali i na izborima i na čemu od tada radimo.

(Foto: Arpad Gergelj)

(Foto: Arpad Gergelj)

Laslo Kormanjoš, član predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara u Čoki, rekao je da će renoviranje ove deonice puta umnogome olakšati život meštanima, koji se ovde svakodnevno voze svojim poljoprivrednim mašinama i kamionima.

– Izgradnja ovog puta će dokazati da će i ona naselja – tu pre svega mislim na Jazovo – doći do izražaja, koja su izolovana od regionalnog puta. Ova investicija će značajno doprineti razvoju ljudi, kapitala i biznisa u Jazovu.

(Foto: Arpad Gergelj)

(Foto: Arpad Gergelj)

Meštanima mnogo znači što će posle šest decenija jedna potpuno nova i proširena deonica puta povezivati njihovo naselje sa Ostojićevom.

– Mnogo koristimo ovaj put, to je zapravo najprometniji put ovde. On je u prilično lošem stanju, jer već ima šezdeset godina. Dugujemo veliku zahvalnost svima onima, koji sada učestvuju u izgradnji puta. Kao stanovnik, mislim da kuda jedan novi put vodi, tu dovodi i jednu novu budućnost. Novi put će ovog puta sigurno voditi do Jazova, tako da Jazovo ima budućnost, rekao je član mesnog saveta Čaba Sokol.

Nyitókép: (Foto: Arpad Gergelj)