2024. március 28., csütörtök

Tűzvédelmi technikusokat képeznek

A temerini középiskolában minden évben hatvan magyar diák tanulhat anyanyelvén

Az országban egyedül temerini Lukijan Mušicki Középiskolában folyik magyar nyelvű tűzvédelmi technikus képzés. Évente 30 tanuló iratkozhat be erre a négyéves szakra, amelyet a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Tanács is támogat. Az iskolában minden évben nyitnak magyarul hároméves szakokat is, idén lakatos-hegesztő, valamint fémmegmunkálógép-kezelő képzések várják az érdeklődőket. A két szakon 15-15 tanulónak lesz hely.

Mint Pakai Karolina a középiskola igazgatóhelyettese és szaktanára kiemelte, az iskola nagy hangsúlyt fektet a gyakorlati oktatásra is.

– A hároméves szakok esetében az első évben a tanulók az iskola műhelyében végzik a szakmai gyakorlatot, másodikban és harmadikban pedig különböző vállalatokba mennek, akivel már évek óta szerződésünk van. A leendő tűzoltó technikusaink pedig a temerini tűzoltóságba szoktak menni. Mivel az idei iskolai évben a diákok elkészítik az iskola tűzkiadó tervét, így még inkább együttműködnek a tűzoltókkal. A tanulóinknak ki kell számolniuk az épület kiürítésének ütemtervét, amit követően egy szimulációt fogunk végezni. Leellenőrizzük, hogy egy tűzeset esetén mennyi idő alatt tudnánk az egész iskolát kiüríteni. Ha ezt leellenőriztük, és megfelel a számításoknak, akkor azután be tudják fejezni a tervet.  A tűzvédelmi technikus szakma nem jelenti azt, hogy ők tűzoltók lesznek, lehetnek tűzoltók is, de a különböző vállalatoknál is elhelyezkedhetnek, mint tűzvédelmi, vagy munkavédelmi alkalmazottként, ezért jó ha megtanulják, hogyan kell egy ilyen tervet elkészíteni – magyarázta. A tanárnő kiemelte, hogy azért is érdemes az iskolába iratkozni, mert jó együttműködést ápolnak magyarországi intézményekkel is.

Pakai Karolina

Pakai Karolina

– A tűzvédelmi technikus szak keretein belül együttműködési megállapodásunk a budapesti Katasztrófavédelmi Oktatási Központtal, ahova minden évben elvisszük a tanulóinkat szakmai kirándulásra. A Központban a gyerekek még jobban el tudják sajátítani a gyakorlati részt, mivel nekik sokkal modernebb felszereléseik vannak, ezáltal pedig olyan különböző tudásra is szert tehetnek, amire sajnos nálunk nincsen lehetőség – mondta Pakai Karolina, akinek köszönhetően a diákok tavaly két hetet tölthettek Budapesten.

–  Az Erasmus+ keretében tavaly megpályáztam, hogy a gyerekek két hetet töltsenek el szintén a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban. A diákok különböző vizsgálatokat végezhettek el. Ott van laboratórium, ezért azt is lehetett vizsgálni, hogy miért alakult ki egy-egy tűzeset. Ezenfelül különböző analíziseket és gyakorlatokat végeztek –  tette hozzá beszélgetőtársunk. A tanárnő idén megírta  apályázatot, de még jóváhagyásra vár.