2024. április 26., péntek

Mélyülő testvértelepülési kapcsolatok

Tóbán előmunkálatok kezdődtek egy Petőfi-mellszobor elhelyezésére

Szombaton délután Tóbára látogatott magyarországi testvértelepülésük, Csitár küldöttsége, megtekintették az általuk két évvel ezelőtt ajándékozott Petőfi-mellszobor elhelyezése körül zajló munkálatokat. 

Lackó Farkas Erzsébettől megtudtuk, hogy Tóba és Csitár testvértelepülési kapcsolata 2015-ben alakult ki, amikor Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának illetékese felkereste a tóbai helyi közösséget azzal a kérdéssel, hogy szeretnének-e testvértelepülést Magyarországról? A helybeliek igennel feleltek.

– Azóta már számtalanszor találkoztunk, és mindig nagyon lelkesen várjuk egymást. Évente egy-két vagy három alkalommal jövünk össze, a rendezvénytől, illetve az alkalomtól függően, néha több napra is – hallottuk Lackó Farkas Erzsébettől.
A Petőfi-mellszobor 2021 őszén elkerült Tóbára. Balázs Dezső, a tóbai helyi közösség elnöke elmondta, hogy abban az évben Csitáron a pandémia miatt a szokásos, július első hétvégéje helyett szeptember közepén tartották meg a falu legnagyobb rendezvényét, a falunapokat és a testvértelepülési találkozót. A mellszobrot ennek a rendezvénynek a keretében adták át a tóbai küldöttségnek.

– Ezen a számunkra emlékezetes rendezvényen részt vett még a felvidéki Nyitra megyei Csitár, a szintén felvidéki Besztercebánya megyei Kelenye és a csehországi Police település küldöttsége is. A magyarországi Csitár önkormányzata pályázaton elnyert pénzből Petőfi Sándor bronzból készült mellszobrával ajándékozta meg falunkat. Ezért mi örökre hálásak leszünk – mondta Balázs Dezső, majd hozzátette, hogy különböző adminisztrációs problémák miatt a munkálatok kezdete elhúzódott, de nagyon örül annak, hogy a napokban megtörtént az alap kiöntése.

A magyarországi Csitár elöregedő közösség. Jelenleg 330-an élnek ott, közülük harmincan jöttek el szombaton a testvértelepülési találkozóra. A pandémia és a pénzhiány miatt a csitáriak négy év után most látogattak el először Tóbára – tudatta Komjáti István, Csitár önkormányzatának polgármestere.

– A kapcsolat, amely kialakult közöttünk, már-már barátságnak is nevezthető. Annyira elmélyült, és annyira tartalmas, hogy az sok közösség számára példaértékű lehet. A szoborra a Nemzeti Kulturális Alapnál pályáztunk egy testvértelepüléseknek, külhoni magyaroknak szóló kiíráson – mesélte Csitár polgármestere.

A találkozón Tóbát a helyi közösség tanácsának tagjai, a Nőszervezet, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, az Önkéntes Tűzoltóegyesület, a Nyugdíjas-egyesület, a Vadászegyesület és ft. Csipak Csaba plébános képviselte.

Nyitókép: Csoportkép a szoborral (Vidács Hajnalka felvétele)