2024. április 28., vasárnap

A VMSZ megtartja eddigi irányvonalát

Pásztor István: Nem előrehozott választásokkal kellene orvosolni az aktuális problémákat

Időszerű közéleti és politikai témák kapcsán nyilatkozott a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Kitért a múlt heti tragédiákra, az azok következtében megfogalmazott intézkedés-javaslatokra, illetve a már hatályos új intézkedésekre, mint amilyen például a fegyver-beszolgáltatás, valamint a társadalmi és az egyéni átalakulás fontosságára. Értékelése szerint az aktuális problémát előrehozott választásokkal nem lehet megoldani. A választások nem eredményeznének semmiféle változást a politikai erőviszonyok tekintetében, viszont konfliktushelyzetet hoznának létre, emelte ki. Egy-egy választási kampány a dolgok természetéből adódóan konfliktusos helyzet, amikor ötleteket és elképzeléseket ütköztetnek a politikai szereplők, és ha van valami, amire jelen helyzetben nincsen szükség, az éppen ez, érvelt Pásztor István, aki szerint jelenleg elsősorban önmérsékletet kellene gyakorolni és megfontoltan mérlegelni. A szalagcímes politizálást be kellene fejezni és a megfontolt politizálás útjára kellene térni, nyomatékosította.

A magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság belgrádi ülésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy noha nem tagja a bizottságnak, vagyis nem tudhatja a részleteket, biztos abban, hogy a már megkezdett projektumokról szó lesz az összejövetelen. Több tucat, úgynevezett vizes projektumot készítettek elő az elmúlt években, ezek némelyikében a vajdasági magyarság helyi önkormányzatai is érdekeltek, tette hozzá. Rámutatott, emellett biztosan szó lesz az energetikai együttműködésről, valamint a közlekedési együttműködésről, illetve a határátkelők bővítéséről és fejlesztéséről, továbbá a vasúti fejlesztésről. A gazdaságfejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy az elkövetkező néhány napban jelentős bejelentést tesznek, hiszen le tudják zárni azokat a nagy léptékű projektumokat, amelyekkel kapcsolatban a döntések tavalyelőtt decemberben születtek meg. Ez azt eredményezi majd, hogy azok, akik megkezdték megvalósítani a nagy léptékű fejlesztéseket, ezeket be tudják fejezni, emelte ki Pásztor István.

– Én azt remélem, ha esetleg az idén nem, akkor jövőre folytatni tudjuk a gazdaságfejlesztési programot. Lehet, hogy nem az eddigiekkel megegyező pályázatokkal, hanem másokkal, de biztosan lesznek olyan pályázatok, például a házvásárlás, vagy a kezdő vállalkozók támogatása, amelyeket meg lehet majd ismételni. Ugyanakkor nagy valószínűséggel elsősorban a technológiai fejlesztés irányába kell elmozdítani a gazdaságfejlesztést, de ezt már meg is kezdtük – fogalmazott Pásztor István.

A VMSZ május 20-ára bejelentett tisztújító közgyűlésével kapcsolatban a pártelnök úgy fogalmazott, hogy irányváltást nem terveznek, hiszen az irány örök, nevezetesen: abban segíteni a közösség tagjait, hogy magyarként boldogulhassanak szülőföldjükön. Ennek az örök iránynak a fenntartása eredményezte azt, hogy a VMSZ idestova 29 éve működik és élvezi a vajdasági magyar közösség támogatását.

– Természetesen ez az állandóság csak úgy értelmezhető, ha az ember közben folyamatosan alkalmazkodik az aktuális problémákhoz és kihívásokhoz, vagyis ebben a változó világban nehéz előre megmondani, hogy mi történik a következő 2-3 évben. Ezért talán az egyik legnagyobb feladat az alkalmazkodóképesség fenntartása, ennek pedig az egyedüli módja a közösség tagjaival való folyamatos kapcsolattartás – fejtette ki Pásztor István.

Nyitókép: Pannon RTV