2024. április 26., péntek

Beruházás a szórványban

Hatvan év után újítják a Tiszaszentmiklóst és Hódegyházát összekötő útszakaszt

Hétfő délelőtt a Tiszaszentmiklóst és Hódegyházát összekötő útszakasz felújítását tekintette meg dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, frakcióvezetője és Lálity Urbán Emese az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára és több helyi képviselő. A munkálatok május elején kezdődtek és várhatóan július végén fejeződnek. Az útszakaszt 3,5 kilométer hosszan szélesítik ki és burkolják. A beruházás értéke mintegy 182 millió dinár.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség meggyőződése, hogy joggal várhatjuk el mi vajdasági magyarok, mint az ország adófizető polgárai, hogy a mi önkormányzataink fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására is jussanak a belgrádi országos költségvetési eszközökből.

– A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó párt elnökei által aláírt koalíciós szerződés részletekbe menően egész Vajdaságra vonatkozóan tartalmazza azokat a fejlesztéseket, amelyeket szeretnénk megvalósíttatni az országos költségvetési eszközökből. Az új mandátum elég lassan indult, éppen ezért januárt 16-án Goran Vesić miniszterrel folytattam Belgrádban tárgyalásokat annak érdekében, hogy elkezdődjenek ezek a munkálatok. Így most hatvan év után Tiszaszentmiklós és Hódegyháza között új út épül. Ez azért fontos, mert ez azt bizonyítja, hogy nem csak a nagy közösségek területén valósulnak meg projektumok, hanem itt Bánátban is két ilyen kicsi, ugyanakkor jelentős település lakói is számíthatnak arra, hogy normális körülmények között közlekedhetnek. A két település polgárai megérdemlik, hogy ilyen úton közlekedjenek – mutatott rá Pásztor Bálint.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Lálity Urbán Emese elmondta, hogy minden infrastrukturális projektum megvalósulásának megvan a maga fontossága és nem csak a tömb közösségekben és önkormányzatokban, hanem a szórvány területeken is. Jó példa erre ez az útszakasz is.

– Ez a 3,5 kilométeres útszakasz hatvan évet várt arra, hogy felújítsák. A koalíciós szerződés fontos pontja volt ez az útszakasz, amit a választások alkalmával mi is képviseltünk és amin azóta is dolgozunk.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Kormányos László a Vajdasági Magyar Szövetség csókai elnökségi tagja elmondta, hogy ezen útszakasz felújítása nagyban megkönnyíti majd a lakók életét, hiszen mezőgazdasági gépeikkel, teherszállító járműveikkel is közlekednek itt nap, mint nap.

– Ennek az útnak a megépítése azt fogja bizonyítani, hogy azok a települések is előtérbe kerülnek – gondolok itt elsősorban Hódegyházára –, amelyek a regionális úttól el vannak szigetelve. Ez a beruházás jelentős mértékben hozzá fog járulni az emberek, a tőke és a vállalkozások kibontakozásához Hódegyházán.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A helyieknek nagyon sokat jelent, hogy hat évtized után egy teljesen új és kiszélesített útszakasz köti majd össze településüket Tiszaszentmiklóssal.

– Nagyon sokat használjuk ezt az utat, valójában a legforgalmasabb út itt nálunk. Elég rossz állapotban van, hiszen már hatvan éves. Mindenkinek, aki most részt vesz az út kiépítésében nagy köszönettel tartozunk. Mint lakos, azt gondolom, hogy ahova új út vezet, oda új jövő is vezet. Hódegyházára ezúttal már biztosan új út fog vezetni, tehát Hódegyházának van jövője – mondta Szokol Csaba helyi tanácstag.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele