2024. április 26., péntek

Újjávarázsolt kultúrotthon

Moholon átadták a felújított kultúrotthont

Hétfőn ünnepélyesen felavatták a Moholi Kultúrotthon megújult épületét, amelynek teljes körű renoválása 2022-ben kezdődött meg az adai önkormányzat, a moholi helyi közösség, valamint az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium összefogásával. A Moholi Kultúrotthon újjávarázsolt színháztermében megtartott ünnepségen Radmila Đurović, a moholi helyi közösség elnöke és Berkó Szőke Viktória helyi közösségi titkár köszöntötte az összegyűlt vendégeket, köztük a közintézmények, az egyházak és a civil szervezetek képviselőit. Ezután Bilicki Zoltán adai polgármester mondott ünnepi beszédet a kultúrotthon felújítása alkalmából, amely 1979-ben épült, de ez idáig semmilyen nagyobb felújítást nem végeztek rajta.

Mohol színvonalas művelődési és közigazgatási létesítményhez jutott a renoválásnak köszönhetően (Fotó: Csincsik Zsolt)

Mohol színvonalas művelődési és közigazgatási létesítményhez jutott a renoválásnak köszönhetően (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Meggyőződésem, hogy a projektum realizálásával, vagyis a Moholi Kultúrotthon felújításával megteremtettük az alapot a még színvonalasabb kulturális élet kialakításához Moholon. A célunk ezzel a beruházással, hogy a kultúrotthon legyen a központja a helyi művelődési műsoroknak és a kulturális életnek, függetlenül a nemzeti és a vallási hovatartozástól. Az épület ajtaja mindenki számára nyitva fog állni, sőt szándékunkban áll, hogy közös művelődési programok szervezésével példát mutassunk, és ilyen módon fejlesszük a közösségi életet és az összefogást. Ez a beruházás újabb példája annak a jó együttműködésnek, amelyet a köztársasági kormány, Ada község önkormányzata és a moholi helyi közösség valósít meg a lakosok jobb életkörülményeinek kialakítása érdekében – mondta Bilicki Zoltán.

A polgármestertől megtudtuk, hogy a beruházás valamivel több, mint 91 millió dinárba került, amiből 9 milliót állt az államigazgatási és önkormányzati minisztérium, a többit önerőből fedezték. A munkálatok magukban foglalták az épület teljes renoválását: a tető, az ablakok és a padlóburkolat teljes cseréjét, továbbá a hőszigetelést, a falak külső-belső festését, a színházterem színpadjának felújítását, valamint az összes vezeték cseréjét. A kultúrotthonban kapott helyet Ada község önkormányzatának kihelyezett részlege, a Szarvas Gábor Könyvtár olvasóterme, a moholi helyi közösség irodája egy nagy és kényelmes konferenciateremmel. Az épületben irodával rendelkezik az adai szociális gondozói központ és a Moholi Önkéntes Tűzoltó-egyesület is. Az épület középpontjában helyezkedik el a megújult, korszerű, 119 férőhelyes színházterem, amely moziteremként is szolgálhat.

Az avatóünnepséget emelkedettebbé tette a Selma Alagić és Viszmeg Adriána könyvtárosok által Moholról készített hely- és művelődéstörténeti összefoglaló, valamint a Bartók Béla Zeneiskola növendékeinek, Kurunczi Annának a hegedű-, illetve Strahinja Gerićnek a harmonikajátéka, továbbá a Csobolyó ME és a Novak Radonić ME magyar és szerb népviseletbe öltözött egy-egy táncospárjának a jelenléte.

Nyitókép: Mohol színvonalas művelődési és közigazgatási létesítményhez jutott a renoválásnak köszönhetően (Fotó: Csincsik Zsolt)