2024. április 26., péntek

Környezetvédelem és energiahatékonyság

Kishegyes község önkormányzata másodszor nyert a környezetvédelmi minisztérium pályázatán – Fűtési rendszerek korszerűsítésére pályáztak

Kishegyes község önkormányzata második alkalommal pályázott és nyert a környezetvédelmi minisztérium kiírásán, amely fűtési rendszerek korszerűsítését célozza meg, ami környezetvédelmi és anyagi szempontból is igen fontos. Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere arról számolt be lapunknak, hogy az önkormányzat átfogó korszerűsítést tervez.

– Ez a második alkalom, hogy a környezetvédelmi minisztériumnál pályázunk. Két évvel ezelőtt a kishegyesi központi óvodát szereltük át mazutfűtésről gázfűtésre. Két év távlatából azt kell mondani, hogy ez nemcsak környezetvédelem, hanem költséghatékonyság szempontjából is jó döntésnek bizonyult. Célunk az, hogy az összes közintézményben és önkormányzati tulajdonú épületben korszerű fűtési rendszert szereljünk be, illetve elvégezzük a nyílászárók cseréjét és a hőszigetlesét. Ezáltal az önkormányzat rengeteg pénzt spórol, amit más, fontosabb fejlesztésekre tudunk fordítani. Például Kishegyesen az helyi közösség használatában vannak a labdarúgópálya öltözői és gondnoki lakása. Emellett egy új edzőterem is épült Világos Adriana számára, amit klímával fűtünk. A többi részben villanykályhák vannak, és több bojler is, így igen magas a villanyáram-fogyasztás, ami miatt borsos számlákat kell fizetni. A gázkazánok beszerelésével a fűtés is megoldódik, és a bojlerek is csak akkor adnak meleg vizet, amikor szükség van rá. Ezáltal jelentős megtakarítást lehet megvalósítani, amit a helyi közösség más formában vissza tud juttatni az Egység Labdarúgóklubnak – számolt be az alpolgármester, majd azzal folytatta, hogy Bácsfeketehegyen is hasonló módon megújulnak a Jadran Labdarúgóklub épületei, valamint az ottani helyi közösség épülete és az egészségház.

Kishegyesen a gazdászati óvoda az egyetlen, ahol még nincs korszerű fűtési rendszer, de ebből a pályázatból ők is kapnak ilyet. A projektum sikeres teljesítése azt fogja eredményezni, hogy az összes, használatban lévő fontos épület korszerű gázfűtéssel fog rendelkezni – fogalmazott Sándor.

A környezetvédelmi minisztérium pályázatán Kishegyes község önkormányzata 6 épületre vonatkozóan pályázott – mondta el lapunknak Oroszi Sándor, az önkormányzat gazdasági és mezőgazdasági osztályának vezetője.

– A környezetvédelmi minisztérium kiírásán megpályázott projektum teljes értéke négymillió-kétszázötvenezer dinár, amihez hozzájön az áfa. Mi ennek az összegnek a 75 százalékára, vagyis hárommillió-kétszázezer dinárra pályáztunk. A többi 25 százalék önrész, amit az önkormányzat költségvetéséből biztosítunk. Négy épület esetében gázkazánt építünk be, a másik két épületnél pedig fűtőtesteket és csöveket is. Az igénytől függően 48 és 24 kilowattos gázkazánokat fogunk beépíteni – számolt be az osztályvezető, majd arról is szólt, hogy a Novi Sad Gas felé már átadták a szükséges iratokat, és folyamatban van a szükséges engedélyek beszerzése. Ezt követően fogják kiírni a közbeszerzést a kivitelezőre vonatkozóan – mondta Oroszi.

Nyitókép: A gazdászati óvoda épülete is korszerű gázfűtést fog kapni (Lakatos János felvétele)