2024. április 18., csütörtök

Treba nastaviti po već istaknutom putu

Glavna nagrada je otišla u Feketić – U Kuli je završena serija promocije uživo novinskog dodatka „Magvete”

Serija promocije uživo poljoprivrednog novinskog dodatka „Magvete” našeg dnevnog lista završena je u petak uveče. Gala program je održan u Mađarskom kulturnom centru „Nepker” u Kuli, gde su izvučeni i dobitnici nagradne igre.

Skup je prvo pozdravio Karolj Valka, zamenik gradonačelnika Kule, a zatim je održan panel razgovor, tokom kojeg su Edvina Erdedi, v.d. direktora DOO Magyar Szo Kft.-a, Marta Varju, glavna i odgovorna urednica i Reka Guljaš, novinarka, predstavile duh ovog dnevnog lista. Nikoleta Kalai Gebleš je bila moderatorka ovog panel razgovora.

Edvina Erdedi je govorila o novinama koje je uvela postavši direktorica kao predstavnik mlađe generacije. Ona je naglasila, da ako vidimo da postoji razlog zbog koga i čega ovo treba raditi, onda je put kojim moramo da nastavimo ići jasno istaknut. Ona je dodala, da je „Mađar so” nastao pre skoro osamdeset godina da bi obaveštavao vojvođanske Mađare.

– Jasno je da je ovo osnovni princip, koji i ja moram da prenesem dalje. Ali to je samo jedan drugačiji pristup, kako ću ja to uraditi, na koje druge opcije mogu da ukažem svojim kolegama kao pravac. Mi ovde živimo, vidimo da se čitalačke navike menjaju, ali to ne znači da štampane medije treba izbrisati iz ponude, istakla je v.d. direktora, a potom dodala, da smatra svojom dužnošću da se obrati mladima, da im prenese poruku zašto mađarsku reč treba posmatrati kao vrednost, i zašto je treba poštovati.

Mnogi su želeli da osvoje glavnu nagradu (Foto: Jožef Gergelj)

Mnogi su želeli da osvoje glavnu nagradu (Foto: Jožef Gergelj)

Marta Varju je, nastavljajući tok misli Edvine Erdedija, rekla, da se zaposleni u „Mađar sou” zaista svakodnevno trude da služe čitaocima, da se na dostojanstven način obraćaju vojvođanskim Mađarima, i da za njih pišu.

– Već dvanaest godina vodim „Mađar so”, trudila sam se da delujem u tom duhu. Verujte mi, kada sam preuzela ovaj list, nije ovako bilo. Postojimo da obeležavamo značajne događaje mađarskog naroda, da izveštavamo o njegovoj svakodnevici, da pišemo o njima, i u tu svrhu stalno smo menjali list. Ne želim da postanem dosadna, ali uvek je važno naglasiti da je list pisan ne samo na mađarskom jeziku, već i u mađarskom duhu, podelila je svoja razmišljanja sa okupljenima glavna urednica.

Reka Guljaš pojačava tim „Mađar soa” kao mlada novinarka. Ona smatra da je njihova misija u listu da podstaknu mlade da kupuju list koji mogu da osete u rukama, i da ga čitaju.

– Trudimo se da i njih uključimo, na primer sa „Mađar so Ekstra” izdanjem. Uvek ih pitamo da li čitaju naše dnevne novine, da li imaju novine kod kuće. Uglavnom dobijamo odgovor da ga kupuje baka. U takvim slučajevima smo govorili da je ovo dobro, ali bi bilo još bolje da i oni kupuju novine. Uvek se trudimo da prikupimo informacije o tome šta bi oni želeli da čitaju, jer bi bilo važno da i oni postanu redovni čitaoci naših dnevnih novina, predložila je novinarka.

Povodom promocije uživo, ne može izostati ni informisanje poljoprivrednih gazdi, pa je Atila Varga, urednik novinskog dodatka „Magvete”, pokušao da sa svojim gostima odgovori na što aktuelnija poljoprivredna pitanja. Ovog puta o aplikaciji e-Agrar i isplati subvencija govorio je Atila Juhas, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, dr Viktor Molnar, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, upoznao je prisutnu publiku sa konkursima koje su raspisali, a Robert Otot, zamenik sekretara Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, o pokrajinskim konkursnim mogućnostima.

Ansambl narodnog plesa „Napraforgo” predstavila je „bundašbokri” plesove (Foto: Jožef Gergelj)

Ansambl narodnog plesa „Napraforgo” predstavila je „bundašbokri” plesove (Foto: Jožef Gergelj)

Na kraju večeri izvučeni su dobitnici nagradne igre „Magvete”. Glavnu nagradu osvojio je Lajoš Harangozo iz Feketića, a to je bila sejalica od 1,8 metara koju je obezbedila kompanija SATEKS iz Ade. Kosilica za travu koju je ponudila kompanija Romel iz Sente pripala je Tivadar Tamašu iz Budisave. Pet poklon paketa Bioalternative, u vrednosti od po pet hiljada dinara, osvojili su: Erika Greguš (Senta), Margit Bartol (Subotica), Jene Santo (Toba), Jožef Goder (Ada) i Maria Bajči (Kula). Duvaljka za lišće koju nudi kompanija Intercom iz Subotice otišla je Ištvanu Barti iz Bačkog Petrovog Sela. DOO. Hidrofilling Kft. iz Kanjiže je za nagradu ponudio dva puta po pet litara motornog ulja, koje je osvojio Peter Bartok iz Oroma.

Nakon promocije uživo, pitali smo i meštane koliko često čitaju naš dnevni list i zašto ih vole. Bela Lazar kupuje izdanja utorkom, četvrtkom i subotom. Najviše ga zanimaju vojvođanske vesti i reportaže o poljoprivredi. On veruje da uz dnevni list možete dobiti mnogo informacija o bilo kojoj oblasti života.

Ferenc Kozma uglavnom čita dodatak „Magvete” u štampanoj formi, ali prati i dešavanja na onlajn stranici „Mađar soa”.

Marta Cvetanović vrlo često čita „Mađar so”. Uglavnom kupuje izdanja četvrtkom i nedeljom, ali često kupuje i novinske brojeve za utorak i petak zbog dodataka. Kako je rekla, u ovom listu uvek nađe nešto zanimljivo, bilo da je u pitanju članak o zdravstvu ili reportaža o dešavanjima u Kuli.

Promociju uživo su podigle na još viši nivo sekcije kulturnog centra. Tokom večeri nastupila je plesna grupa „Apročka”, kao i plesne grupe narodnog plesa „Sazsorsep” i „Napraforgo”.

Nyitókép: Edvina Erdedi, Marta Varju, Reka Guljaš i Nikoleta Kalai Gebleš na panel razgovoru o dnevnom listu (Foto: Jožef Gergelj)