2024. április 23., kedd

Közösségépítés és faluformálás

Kishegyes községbe látogattak az MNT képviselői

Pénteken délben Kishegyesre látogattak a Magyar Nemzeti Tanács képviselői, Fremond Árpád, a tanács elnöke, Sárközi István, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Hajvert Ákos tanácstag. A vendégeket Juhász Bálint, a községi képviselő-testület elnöke, Sándor István alpolgármester és Szitás Angéla, az önkormányzat közigazgatási osztályának vezetője fogadták. Rövid megbeszélést követően közösen megtekintették a felújítás alatt álló szövetkezeti otthont, színháztermet és az épülő főteret.
A Magyar Nemzeti Tanács csapata folytatja az önkormányzatok látogatását, Szabadka és Óbecse után Kishegyesen találkoztak az önkormányzat vezetőségével – mondta el a médiának Fremond Árpád.

Az önkormányzat és az MNT képviselői az aktuális dolgokról tárgyaltak (Lakatos János felvétele)

Az önkormányzat és az MNT képviselői az aktuális dolgokról tárgyaltak (Lakatos János felvétele)

– Azokról a témákról beszéltünk, amelyek kapcsolódnak a MNT munkájához is. Az oktatási témák mellett a művelődést és a kultúrát is érintettük. Nagyon fontos helyszín a kishegyesi kultúrotthon, amelynek a megújítása az MNT kezdeményezésére indult el. Ez a projektum több mint 200 millió dinárból fog elkészülni, és nagy öröm számunkra, hogy az idén a teljes beruházás befejeződik. Mindamellett, hogy a művelődési egyesület és a civil szervezetek ide fognak költözni, a könyvtár is helyet fog kapni ebben az épületben. Ez nagyon jó lesz, hiszen a jelenlegi könyvtárépület vagyon-visszaszármaztatás tárgyát képezi, és az egyház vissza fogja kapni. Ebben az épületben nemcsak előadásokat és művelődési rendezvényeket lehet majd szervezni, hanem olyan ifjúsági és civil rendezvényeket is, amelyek a közösség számára elérhetőek lesznek – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy reményei szerint még az idén sor kerül az ünnepélyes átadóra.
Az MNT vezetőivel a folyamatban lévő ügyekről tárgyaltak, valamint a folyamatban lévő beruházásokról Kishegyes község területén – számolt be a médiának Juhász Bálint.

Az épülő főtér megtekintetése (Lakatos János felvétele)

Az épülő főtér megtekintetése (Lakatos János felvétele)

– A község három iskolájában és négy óvodájában csaknem 1500 gyermek mindennapi képzése folyik. Az elmúlt időszakban komoly beruházások történtek a kishegyesi és a bácsfeketehegyi óvodaépületekben és az iskolákban is. A kishegyesi gazdászati óvodában hamarosan gázfűtésre tudunk váltani, az önkormányzat pályázatának köszönhetően. A kishegyesi központi óvodában meg tudjuk oldani a mindenféle szempontból problémás tetőszerkezet kérdését, és folyamatosan pályázunk az iskolaépületek felújítására. Ebben számítunk az MNT támogatására is – számolt be a képviselő-testületi elnök, majd arról is szólt, hogy nagyon fontos az önkormányzat számára, hogy a Kishegyesi Könyvtár alapító iratait összehangolják az aktuális törvényekkel. A VMSZ parlamenti képviselőinek közbenjárására világos helyzet teremtődött, és az igazgató szervekben az MNT részvétele biztosított, s hamarosan a Kishegyesi Könyvtár dokumentumait is összehangolják.
A szövetkezeti otthon és a színházterem felújítása a legnagyobb kulturális jellegű beruházás a községben, sőt a régióban is – fogalmazott Juhász.

Az önkormányzat és az MNT képviselői az új nyári színpad előtt (Lakatos János felvétele)

Az önkormányzat és az MNT képviselői az új nyári színpad előtt (Lakatos János felvétele)

– A helyieknek ez nagyon fontos helyszín, egyrészt a könyvtár átköltözése miatt, másrészt a művelődési egyesület szakosztályai és az összes itt működő civil szervezet miatt. Emellett itt kap helyet a CMH-iroda, a Dévics Imre kerámiatelep, kiállítási lehetőséghez jutnak a civil szervezetek, és ifjúsági klub létesül. A néptáncosok új próbatermet kapnak, és minden civil működési teret. Emellett Kishegyes új központi térrel gazdagodik, ahová érdemes lesz elsétálni, és ahol kültéri rendezvényeket lehet majd tartani. Közösségépítési és faluformálási szempontból is kimagasló beruházás valósul itt meg – mondta a községi képviselő-testület elnöke.

Nyitókép: Az önkormányzat és az MNT képviselői az új nyári színpad előtt (Lakatos János felvétele)