2024. május 8., szerda

Jönnek a kék kukák

Bevezetik a szelektív, kétkukás hulladékgyűjtést Kishegyesen – Májusban indul a próbaüzemmód – Fontos odafigyelni, hogy melyik kukába mi kerül

A Szabadkai Regionális Hulladéktároló Hulladékgazdálkodási Kft. beüzemelése nagy előrelépés a szelektív hulladékgazdálkodás irányába. Többek között ennek is köszönhető, hogy Kishegyesen a Komunál Közvállalat bevezeti a szelektív, kétkukás hulladékgyűjtést. A folyamat már elkezdődött, és Zabos Tibor, a közvállalat igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy a falu lakossága részéről van érdeklődés az új hulladékgyűjtési rendszer iránt.

Zabos Tibor, a közvállalat igazgatója (Lakatos János felvétele)

Zabos Tibor, a közvállalat igazgatója (Lakatos János felvétele)

– Az első lépés a szerződések megkötése, valamint az átvételi elismervények aláírása. Eközben a falun belül hordjuk szét a kék kukákat, de ha valaki szeretné, akkor személyesen is át tudja venni a helyi közösségben lévő irodánknál. Viszont mi kivisszük mindenkinek. Egyelőre csak Kishegyes településen vezetünk be egy úgynevezett próbaüzemmódot, így meglátjuk, hogyan működik ez a kétkukás, szelektív rendszer. Természetesen idővel ki fogjuk terjeszteni az egész község területére. Meg kell említenem, hogy jól halad az új kukák szétosztása, az emberek érdekeltek, jönnek az irodába, és csináljuk a szerződéseket. Fontos kiemelni, hogy ez nem fog pluszköltségeket jelenteni a lakosok számára, és mindenféleképpen pozitív folyamat. Elkezdünk szelektíven gondolkodni, és szelektíven gyűjteni a szemetet – mondta el az igazgató, majd arról is szólt, hogy reményei szerint hamarosan az egész község területére ki tudják bővíteni az új hulladékgyűjtési rendszert. Az új kuka bevezetése számos változást jelent a lakosok részére, amire majd oda kell figyelni.

Minden kukán feltüntetik, hogy mit lehet benne tárolni (Lakatos János felvétele)

Minden kukán feltüntetik, hogy mit lehet benne tárolni (Lakatos János felvétele)

– Aki megkapja az új kék színű kukáját, az láthatja, hogy azon egy levonó van, amelyen szerb és magyar nyelven van feltüntetve, hogy mit szabad abba a kukába tenni. Csak azt szabad beletenni, ami fel van tüntetve, az összes többi szemét mehet a már eddig is meglévő zöld kukába. Fontos tudnivaló, hogy az embereink bele fognak nézni a kék kukába, és ha nem az a fajta hulladék lesz benne, ami kell, akkor ott fogjuk hagyni. Ezt Békovára szállítjuk további szelekcióra, így nem keverhetjük más hulladékkal. A tervek szerint a próbaidőszak alatt minden második pénteken gyűjtjük be a szemetet Kishegyesen. Az egész falu területén egy napon szedjük össze, és ez előreláthatólag május közepén, végén fog beindulni. A részletekről idejekorán tájékoztatni fogjuk a lakosságot. A zöld kukák begyűjtése kapcsán nem lesz nagy változás, de erről is időben értesíteni fogunk mindenkit. Fontos tudnivaló, hogy eddig a zöld kuka mellé ki lehetett tenni plusz egy zsák hulladékot, de ez a lehetőség most megszűnik. A jövőben csak a kukában lévő szemetet fogjuk elszállítani – fogalmazott Zabos, majd végezetül azt is elmondta, hogy a kék kukába fém-, papír-, műanyag- és textilhulladékot lehet rakni. Erről mindenkit tájékoztatnak, a kukákon is fel lesz tüntetve, ezért nagyon fontos, hogy ezt mindenki betartsa, hogy ne legyen probléma belőle – mondta.

Nyitókép: A kiosztásra váró kukák (Lakatos János felvétele)