2024. április 26., péntek

Kupecok uralják a fokhagymapiacot

Nehéz helyzetben vannak a bánáti fokhagymatermesztők – Az olcsó import tönkreteszi a termelőket

Az egyházaskéri (verbicai) Kószó Róbert hosszú évek óta termeszt fokhagymát, de kevés olyan évre emlékszik, amikor annyira olcsón kellett volna adni a termést, mint legutóbb. A tavaszi fokhagymát már februárban kézzel duggatják, majd nyár végén felszedik, és jó esetben ősszel, az év végéig értékesítik.

– A tavalyi rendkívül aszályos esztendőben többször kellett öntözni a fokhagymát, ami az energia, a műtrágya, a növényvédő szerek drasztikus áremelkedésével együtt alaposan megdrágította a hagymatermesztést. Nem elég, hogy nőttek a fokhagymatermelők kiadásai, a tetejébe még a felvásárlók, a kupecok leverték a hagyma árát. December tájékán még reménykedtünk, hogy megkapjuk a 2–3 eurót a fokhagyma kilójáért, de a viszonteladók kivártak, összebeszéltek, és sehogy sem akarták megadni még a minimális elfogadható árat sem – panaszolta Kószó Róbert.

Kószó Róbert

Kószó Róbert

– A fokhagymát nem lehet fél évig tárolni, az év végéig el kell adni, mivel a műanyag hálós zsákokban betárolt hagyma hónapról hónapra veszít a súlyából, a nedvességtartalmának akár 20–30 százaléka is elvész, elpárolog. A verbicai fokhagymatermesztők egy része még az ősszel, a tél elején eladta a termését, ők valamivel jobban jártak, mint én. Végül januárban kénytelen voltam egy euróért odaadni a fokhagymát. Nem volt mit várni tovább, a kupecok a behozatali olcsó fokhagymára hivatkozva nem voltak hajlandók magasabb árat adni. Ez az ár kész ráfizetés, elkeserítő, hogy a termelők érdekeit senki nem védi. A piacot hét-nyolc kupec tartja a kezében. Albániából teherautószámra hozzák be az olcsó fokhagymát, Belgrádban a nagybani piacról viszik szét. De még Makóról is érkezik fokhagyma, minden bizonnyal az EU-s mezőgazdasági támogatásoknak köszönhetően olcsóbban tudják adni. Szépen be van csomagolva, de hogy milyen a minősége, az senkit sem érdekel. Az ár a döntő. Hiába készítettük el nagy energia- és anyagi ráfordítással a verbicai tavaszi fokhagyma földrajzi eredetigazolását, a részletes minőségi bevizsgálását. Nem érdekel senkit, hogy mennyivel jobb a verbicai fokhagyma beltartalmi értéke. Az újvidéki mezőgazdasági vásáron idén nem veszünk részt, nem állítjuk ki az eredetigazolással ellátott fokhagymánkat, nincs értelme az egésznek. Az illegális kereskedők, a kupecok diktálnak, az állam meg hagyja, hogy a termelő zsírján nyerészkedjenek – fogalmazott a termesztő, és hozzátette:

Ki tudja, meddig lesz verbicai fokhagyma? (Fotó: Gergely József)

Ki tudja, meddig lesz verbicai fokhagyma? (Fotó: Gergely József)

– Egyre többen foglalkoznak az őszi fokhagymával, aminek a termesztése részben gépesített, kevesebb drága kézi munkaerőre van szükség. A homokos talajon is megterem, de a tavaszi fokhagymánál sokkal gyöngébb minőségű, mégis mindinkább kiszorítja a mi kiváló verbicai fokhagymánkat. Alaposan ráfizettünk a tavalyi fokhagymára. Idén tavasszal még beültettem a szokásos három holdat, amire minden tartalékom ráment. Ha az idén sem tudunk jobb árat elérni, akkor kénytelen leszek, de nem csak én, felhagyni a fokhagyma termesztésével – mondta Kószó Róbert verbicai fokhagymatermesztő. 

Nyitókép: Nem becsüljük meg az egyházaskéri fokhagymát (Fotó: Gergely József)