2024. április 19., péntek

Értékeink megőrzése a cél

Értékes dokumentummal bővült az adai Szarvas Gábor-emlékszoba

Hétfő délután az adai Szarvas Gábor-emlékszoba gyűjteménye újabb értékes dokumentummal bővült. Lőrincze Péter az édesapja hagyatékából adományozta az adai közösség számára a Bod Péter: Szent Irás értelmére vezérlő magyar leksikont, az ezt kísérő levelet, valamint annak a beszédnek a nyomtatott változatát, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából Simonyi Zsigmond mondott Szarvas Gáborra emlékezve. Az adományozó édesapja Lőrincze Lajos, aki a 20. század legismertebb és legnagyobb hatást gyakorló nyelvésze volt. Az ünnepélyes átadón jelen volt még Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár, a Magyar Nyelvőr folyóirat főszerkesztője, aki rendszeres látogatója a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napoknak Adán.

– A véletlen hozta, hogy ezt a könyvet felfedeztem, ugyanis amikor édesapám és édesanyám is eltávozott, akkor a húgommal elkezdtük átvizsgálni a könyvtárat, ekkor bukkantam rá a leksikonra, mellékelve volt egy levél, melyet Zalai Györgyné írt a következő sorokkal: „Ígéretemhez híven engedje meg, hogy elküldjem a Szarvas Gábor hagyatékából ránk maradt könyvet. Szeretném, ha örömet okozna.” Így azt gondolom, nem lehet vitás, hogy valóban Szarvas Gábor hagyatékából van – mondta a könyvet adományozó Lőrincze Péter.

Barna Kolozsi Valéria, az adai Szarvas Gábor Könyvtár igazgatónője beszédében köszöntötte a résztvevőket, és egy emléklapot nyújtott át Lőrincze Péternek az önzetlen felajánlásáért.

– Tiszteletem és elismerésem szeretném kifejezni a mai, nem mindennapi esemény iránt. Remélem, a könyv és a hozzá tartozó levél méltó helyre kerül a 2021-ben kialakított Szarvas Gábor-emlékszobában, ahol az eddigiekben igyekeztünk összegyűjteni értékeinket. Ez most egy tökéletes alkalom, hogy eszmei értékekről szóljunk, melyek számokban nem kifejezhetőek. Múltunkat, létünket, jövőnket nagyban meghatározzák az eszmei, szellemi és kulturális értékek. Hiszen ezen értékek nélkül emberi mivoltunk szegény maradna. Községünk a legrégebbi időktől kezdve büszkélkedhet az intézményes kultúra ápolásával. Köztük a Szarvas Gábor Könyvtár is, melynek legfőbb feladatai közé tartozik az ilyen és ehhez hasonló értékek ápolása – emelte ki az igazgatónő.

Az eseményen jelen voltak az adai önkormányzat képviselői, valamint Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is.

Nyitókép: Gulyás Réka felvétele