2024. április 25., csütörtök

Pastor bi ponovo prihvatio funkciju predsednika stranke

Predsednik SVM-a je uverio javnost da će sadašnji imidž stranke biti sačuvan

Ponovo bi prihvatio funkciju predsednika SVM-a, potvrdio je juče u emisiji Subotičkog mađarskog radija „Napindito” predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor. Kao što je poznato, stranka će 20. maja u Malom Iđošu održati izbornu skupštinu, na kojoj će biti izabran ne samo predsednik stranke, već i Savet, Nadzorni odbor i Disciplinska komisija, a raspravljaće se i o izveštaju za period koji je protekao od 2019. godine, kao i o programu predsedničkog kandidata ili predsedničkih kandidata.

– Na prvi pogled može izgledati da je izborna skupština interna stvar SVM-a, što je delimično i tačno, ali pošto je SVM jedina delotvorna, dobro organizovana i duboko ukorenjena politička organizacija vojvođanskih Mađara, koja je opstala, nije samo za partijsko članstvo važno da SVM ostane jaka stranka i da zadrži sadašnju snagu. To je posebno važno u ovim vremenima, koja nisu lakša od onih iza nas. Na prošlonedeljnoj sednici Saveta SVM-a sam rekao, da organizacije koje kandiduju razmisle o tome koga hoće za predsednika na čelu stranke. Ja sam 16 godina predsednik SVM-a, ovo je jedna takva milost, takvo priznanje, da jedan vojvođanski Mađar koji se bavi politikom poželeti više ne može. Ako odluče da zaslužujem njihovo poverenje, spreman sam da nastavim posao. Mislim da Savez vojvođanskih Mađara može da ostane jači sa mnom nego bez mene. Verujem da ova izjava u mnogima budi osećaj sigurnosti, dok kod mnogih čini suprotno, ali to je slučaj sa skoro svim stvarima, a posebno kada je neko tako dugo bio na tako važnoj funkciji, rekao je Ištvan Pastor, zatim je odgovarajući na pitanje da li će, prema njegovim informacijama, biti još predsedničkih kandidata, naveo: nije mu poznato, ali nije isključeno. Ono što je izvesno jeste da će skupština biti konsolidovana i rezultiraće da će stranka biti jača nego što je bila pre skupštine, bez obzira na to koliko kandidata bude, naglasio je on.

Ištvan Pastor je u razgovoru u studiju istakao, da još uvek ne smatra opravdanim eventualne vanredne parlamentarne izbore (Foto: Panon RTV)

Ištvan Pastor je u razgovoru u studiju istakao, da još uvek ne smatra opravdanim eventualne vanredne parlamentarne izbore (Foto: Panon RTV)

U nastavku razgovora, Ištvan Pastor nije mogao da da merodavan odgovor u vezi sa izborima za mesne zajednice u Subotici ove godine, na to, da li će učestvovati zajedno sa Srpskom naprednom strankom, odnosno sa jedinstvenom listom.

– Ne mogu da potvrdim ništa o junskom datumu, jer naš koalicioni partner ima ideje da izbori za mesne zajednice budu održani negde na jesen, kada bi mogli da budu i vanredni opšti izbori. Verujem da će se situacija razjasniti u narednim nedeljama. Mislim da je ovo dobra praksa iz prethodnih ciklusa da nismo se hvatali za guše jedni drugima i da nismo počeli da napadamo jedni druge kada su u pitanju izbori za mesne zajednice. To nas je spasilo od pogoršanja međuljudskih odnosa na lokalnom nivou, objasnio je on.

Povodom mogućih vanrednih izbora, predsednik SVM-a je napomenuo: Praksa u Srbiji je da se dan posle izbora objavi kada će biti vanredni parlamentarni ili drugi izbori. U poslednjih trideset godina ovo je praksa, što je inače izuzetak u normalnim zemljama, naglasio je on. Dodao je, da se u normalnim zemljama četvorogodišnji mandati skraćuju samo u izuzetnim slučajevima. „Moj stav ostaje da se zakonski i ustavni mandat mora ispuniti, sviđalo se to nekome ili ne. Inače se ovo može smatrati oruđem za zadržavanje vlasti, rekao je Ištvan Pastor, ističući, da još nije prepoznao faktore koji bi opravdali održavanje vanrednih izbora. Lokalne samouprave funkcionišu normalno, kao što to radi i vojvođanski parlament i vlada, odnosno ne postoje funkcionalni razlozi za vanredne izbore, tvrdi Ištvan Pastor, koji očekuje da izbori budu održani kada im ionako dođe vreme.

– Ukoliko bi izbori bili održani u novembru, uslovi bi se na neprihvatljiv način destabilizovali, jer ne bi postojao organ odlučivanja na republičkom, pokrajinskom ili lokalnom nivou koji bi mogao da donese budžet za narednu godinu, pa bi započeo privremeni budžetski period. Ovo nema nikakvog političkog smisla, argumentovao je predsednik SVM-a.

On je u vezi sa predstojećim formiranjem takozvanog Narodnog pokreta za državu Aleksandra Vučića rekao, da o tome još nisu razgovarali, iako je učestvovao na dva skupa u organizaciji šefa države i predsednika Srpske napredne stranke. On je dodao da mu nije sasvim jasna zamisao o kojem se govori, odnosno priroda i suština ovog saveza. „Što se nas tiče, SVM je stranka jedne nacionalne manjine, jedna mađarska stranka, i neće odustati od ovog statusa. Kada zastupamo interese vojvođanskih Mađara, onda činimo sve i za sam napredak zemlje. Mi nismo bili članovi većih saveza i ne želimo to ni da budemo”, rekao je Ištvan Pastor.

Nyitókép: Ištvan Pastor (Fotograf: Arpad Gergelj)