2024. április 24., szerda

Oktatás nélkül nincs minőségi élet

Tanulást segítő projektet valósít meg a bácsföldvári Đina Humanitárius Egyesület

Kezdetét vette a bácsföldvári Đina Humanitárius Egyesület Az oktatást választom: Támogatás a tanulásban egy biztosabb jövőért elnevezésű projektje, amelyet az egyesület az újvidéki Ökumenikus Humanitárius Szervezet támogatásával valósít meg. A három hónapig tartó projekt keretében különféle műhelymunkákat szerveznek Bácsföldváron a tanulás támogatása céljából, különös tekintettel a roma közösségből származó gyerekekre. Az ismeretterjesztő foglalkozásokhoz további, az általános iskolás korú gyermekek teljesítményének javítását és megfelelő fejlődését szolgáló tevékenységek is társulnak.

– Kiemelkedően fontos, hogy a gyermekek tanulásának segítése mellett a szülőket is bevonjunk minden, oktatással kapcsolatos tevékenységbe. Éppen ezért a következő hónapokban gyakrabban találkozunk és beszélgetünk a roma gyerekek szüleivel, hiszen az a cél, hogy a szülők támogassák a gyermekeinket a jobb iskolai eredmények elérésében és a továbbtanulásban – mondta Dobrila Đin, a bácsföldvári Đina Humanitárius Egyesület elnöke, aki kiemelte, hogy oktatás nélkül nincs minőségi élet.

Az egyesület munkatársai több mint tíz évvel ezelőtt karolták fel a roma közösség tagjait, hét éve pedig a bácsföldvári diákokat segítik a tanulásban.

– Az évek során kibővítettük a tevékenységeinket: a gyerekekkel való tanulás mellett munkatársaink az iskolákkal és a szülőkkel is együttműködnek, hogy a gyerekek minél több támogatást kapjanak az oktatási rendszerben – közölte Dobrila Đin.

Egy előző, A család egy pillér: Lépések a vidéken élő, szociálisan hátrányos helyzetű családok szerepvállalása felé elnevezésű projekt megvalósítása során a Đina Humanitárius Egyesület munkatársai számos tevékenységet szerveztek nemcsak a gyermekeknek és a fiataloknak, hanem a szülőknek és a nagyszülőknek is. E tevékenységek közé tartozott a tanulás támogatása, a különféle foglalkozások és továbbképzések szervezése, valamint a foglalkoztathatóság növelésének az elősegítése.

Nyitókép: (Kancsár Izabella felvétele)