2024. április 17., szerda

A hívószó: Petőfi

A nagy költő nevét viselő vajdasági iskolák diákjainak találkozója Doroszlón

A vajdasági Petőfi-iskolák találkozójának első napján, pénteken több mint 240 felsős diák érkezett Doroszlóra, 11 vajdasági, Petőfi nevét viselő iskolából. Ma, szombaton 72 alsós diák csatlakozik majd hozzájuk, akiket rajzpályázat alapján választottak ki. A két napos rendezvény a Petőfi 200 emlékév Mozdulj! Petőfi! elnevezésű vajdasági programsorozat része.

A Petőfi-iskolák első találkozóját ötven évvel ezelőtt szintén Doroszlón tartották, így a jubileum alkalmából a rendezvény házigazdája ismét az itteni Petőfi Sándor Általános Iskola. A találkozóval egybekötött vetélkedőt a VM4K szervezte.

Ótos András felvételei

Ótos András felvételei

Klemm Valéria, a házigazda doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója ötven évvel ezelőtt az első Petőfi-iskolák találkozóján is részt vett. Ünnepi beszédében elmondta, hogy ezen a találkozón mindenki nyer.

– Bár a találkozónak verseny jellege is van, az elsődleges cél a barátkozás. A gyerekek itt jövőt meghatározó élményekkel gazdagodhatnak. Szereném, ha ennek fényében vinnék el iskolánk hírnevét a saját településeikre – hangsúlyozta az igazgató.

– Ez a rendezvény kivételes lehetőség arra, hogy a vajdasági Petőfi iskolások találkozzanak, és barátkozzanak. A cél a közösség építés, közösség teremtés és közösség megtartás. A diákok egyébként is foglalkoznak Petőfivel a tanterv szerint, de ebben az évben sokkal intenzívebben, ez pedig fontos szellemi tudásgyarapodást eredményezhet számukra – hangsúlyozta, Lukács Lilla, a VM4K kulturális referense.

A megnyitó után a résztvevők az Európa-teremben mutatták be iskolájukat, illetve, hogy a Petőfi-emlékév keretében hogyan dolgozták fel neves költőnk életét és munkásságát.

Az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskoláról Bába Kristóf, hetedik osztályos tanuló mesélt.

– Tizenkilencen jöttünk Újvidékről, két tanár kísért el minket. Az emlékév keretében rengeteget foglalkoztunk Petőfivel. Nem rég mutattuk be a róla készült projektünket is, ahol több tantárgyból is tanultunk Petőfiről – mondta Kristóf.

– Nagyon örülök, hogy itt lehetek Doroszlón, mivel ez az első alkalom, hogy ezen a településen járok. Emellett tudom, hogy Petőfi kiemelten fontos mind a magyar költészet, mind a történelem szempontjából, ezért büszke vagyok arra, hogy most itt lehetek ezen a találkozón, és méltóképpen megemlékezhetünk Petőfiről – véli Vastag Evelin, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója.

– Nagyon vártam már ezt a napot. Amikor végre ide értünk, láttam, hogy milyen szép helyen vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy nagyon szép emlékekkel fogok itt gazdagodni, és örömmel fogok visszaemlékezni a későbbiekben arra, hogy részt vehettem ezen a találkozón – mondta az óbecsei Szeles Patrik.

Az iskolák bemutatkozása után ebéd következett, majd a diákok négytagú csapatokba rendeződve először történelemből, majd magyar nyelv és irodalomból mérettették meg magukat.

 – Sokat gyakoroltunk a versenyekre, történelemből és magyarból is készültünk, hogy jól teljesíthessünk – mesélte Zweig Alex, aki Kúláról érkezett.

Janovics Anna, doroszlói történelem szakos tanárnő elmondta, hogy a diákok nagyon érdeklődőek voltak, amikor Petőfiről tanultak.

– Több, az 14848-as forradalomhoz kapcsolódó dalt is meghallgattunk, sőt énekeltünk is a gyerekekkel. Ezzel hangolódtunk rá a témára, de plakátot is készítettünk Petőfiről, a vizuális élmény érdekében. Nagyon fontos, hogy a fiatalok minél több ismeretet szerezzenek neves költőnkről, megismerjék munkásságát, mivel ez a tudás az identitásunkhoz, gyökereinkhez tartozik – mondta a tanárnő.

Az első napot közös táncházzal, diszkóval zárták a résztvevők. Ma, szombaton Zomborba és a Bácsi-várhoz kirándulnak a részvevők, majd délután ünnepélyes eredményhirdetéssel zárul a találkozó.

A versenyeken legjobban teljesítő kilenc csapat, tehát a három legjobb a magyar nyelv és irodalom versenyen, a három legügyesebb történész csapat, illetve az összesített dobogósok értékes könyvjutalomban részesültek, ahogy az alsósok rajzpályázatának első három helyezettje is. Ezenkívül a nyertesek a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumba szóló belépőjegyekkel is gazdagodtak.