2024. március 29., péntek

Kézimunkák és gyűjtemények

Sok látogató és fejlődőképes kiállítók jellemezték az idei, 51. MIRK kiállítást

Az 51. Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjteménykiállítás, a MIRK ünnepélyes zárórendezvényén kiosztották a díjakat, elismeréseket. A kiállítás hétfőtől péntekig volt megtekinthető a kishegyesi Ady Endre Általános Iskola tantermeiben. Ez alatt az egy hét alatt számos látogatót vonzott, és kiállítóból is akadt bőven. Telecski Elvira, a MIRK elnöke sikeresnek értékelte az idei rendezvényt, és elmondta, hogy számos oklevél és elismerés talált gazdára.

– Mind a házigazdák, mind a magam részéről azt mondhatom, hogy nagyon látogatott volt a rendezvény. Összesen 1530 oklevelet nyomtattunk ki, ebből első helyezés 838, második helyezés 286, harmadik helyezés pedig 94. 189 munka kapott nívódíjat, és 4 személy részvételi oklevelet.

Számos látogatót és kiállítót vonzott az idei MIRK (Lakatos János felvétele)

Számos látogatót és kiállítót vonzott az idei MIRK (Lakatos János felvétele)

A kiállításon 239 festmény szerepelt, és 84 gyermekmunka, valamint 238 gyermekrajz, ami a rajzpályázatra készült. A mennyecskekötény-pályázatra 34 munka érkezett, amiből 6 lett nívódíjas, 14 első helyezett, 9 második és 5 harmadik. A jövő évi pályázati témánk a drapéria lesz, ami bármilyen technikával készülhet – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy fejlődést tapasztaltak a beérkező kézimunkák terén.

– Évről évre jobb minőségű kézimunkák készülnek, viszont a gyűjtőkre a hullámzó teljesítmény a jellemző. Volt olyan év, hogy részt vettek, volt olyan, hogy nem, viszont az idén szép számban állítottak ki gyűjteményeket. A korábbi évekhez képest a csipkékből, horgolásokból több munka érkezett, a csoportok többsége pedig hímzést hozott a kiállításra – fogalmazott Telecski Elvira, majd azt is elárulta, hogy a jövő évi MIRK-nek még nincs házigazdája, de folynak a tárgyalások több településsel is.

Nyitókép: Telecski Elvira elismerést ad át Zsidai Erzsébet helyi szervezőnek (Lakatos János felvétele)