2024. április 24., szerda

Miért jó zenedésnek lenni?

Élmények, tapasztalatok közvetlenül a Szabadkai Zeneiskola diákjaitól és tanáraitól

Az idén 155 éves Szabadkai Zeneiskola az egyetlen zeneiskola Szerbiában, ahol magyar nyelven is tanulhatnak középfokon a tehetséges fiatalok. Az intézmény az országban egyedülálló a maga nemében, hiszen a zenei oktatás két szinten folyik: alapfokon és középiskolai szinten. Az intézményben nagyon sok lehetőségük van a diákoknak kibontakozni, fejődni és élményeket gyűjteni, és persze minden adott arra is, hogy kiváló zenészek váljanak belőlük.

A zeneiskolát elsődlegesen azért ajánlják, mert a gyerek megtanulhat egy hangszeren szépen játszani, és ezzel örömet szerezhet önmagának és környezetének, szakértőjévé válhat a zenének mint műveltségi területnek. Ezenkívül a zenei nevelés az a tevékenység, ami szinte a leghatékonyabban fejleszti az érzelmi intelligenciát, sőt kiemelkedően fejlesztő hatással van a gyermekek tanulási és egyéb képességeire is.

Ezzel az írással az a szándékom, hogy egy kicsit részletesebben, mégis élményszerűen bemutassam ezt a fantasztikus iskolát azoknak a tanulóknak, akik a zene világában tudják elképzelni magukat a jövőben. A tapasztalatokról az intézmény diákjait és tanárait kérdeztük.

Az első osztályos kispiaci Kávai Réka életében a zene mindig is központi szerepet töltött be. Mivel már nyolc éve zongorázik, így evidens volt számára, hogy a klasszikus zene és zongora szakra iratkozik. Tehetsége vitathatatlan, amit az eddigi versenyeken elért szebbnél szebb eredményei is bizonyítanak.

Kávai Réka

Kávai Réka

– A zene az életem. Nem is tudnám máshol elképzelni magam, mint a Szabadkai Zeneiskolában. Már régóta tudom, hogy zenélni szeretnék, amit az alapfokú zenedében egy nagyon jó zongoratanárnőm meg is erősített. Eddig már számos versenyen megfordultam, ahol nagyon sikeres voltam. Középiskolai diákként is versenyzek, hiszen az intézmény tanárai kellőképpen fel tudnak minket készíteni arra, hogy eredményesen teljesítsünk egy-egy megmérettetésen. Voltam már zongoraversenyen Topolyán, ahol második helyezett lettem. Majd országos zongoraversenyen duóval, ahol ezüstérmesek lettünk, valamint zeneelmélet-versenyen is szerepeltem, ahonnan aranyéremmel tértem haza. Nemrégiben pedig kórusversenyen is részt vettünk, ahol a női kar első díjazott lett, a vegyes kar második. Ebben az iskolában nagyon erős az oktatás és a versenyekre vagy akár rendezvényekre való felkészítés. Emellett jók a tanárok, jó hangulat uralkodik az egész épületben, mindenhonnan zene hallatszik. Aki komolyan gondolja a zenélést, annak sok gyakorlásra van szüksége. Anélkül nem megy. De ha valaki szereti a zenét, mindenképp jöjjön ide – hallottuk Rékától.

Csikós Krisztina

Csikós Krisztina

Csikós Krisztina szaktantanár és karvezető is igyekezett minden lényeges információt megosztani velünk:

– A diákok itt az anyanyelven és a szerb mint környezetnyelven kívül két idegen nyelvet tanulnak, ugyanúgy, mint a gimnáziumban. A szaktantárgyaik közé sorolható egyebek mellett a szolfézs, harmónia, kontrapunkt, formatan, zeneszerzés és a vezénylés. Függetlenül attól, hogy zenedés a tanuló, ebben az iskolában a diákok – mivel az új tanterv szerint tanulnak – olyan érettségi oklevelet kapnak a tanulmányaik befejezésekor, amellyel bármilyen más felsőoktatási intézménybe beiratkozhatnak a színvonalas és magas szintű oktatásnak köszönhetően. Úgy fogalmaznám meg, hogy egy zenei gimnázium, ami az általános tantárgyak és a műveltség mellett még zenei tantárgyakkal is foglalkozik. Tehát aki egy picit is érzi, hogy a zene az ő világa, de még nem döntötte el száz százalékban, hogy ezzel szeretne foglalkozni, az a diák is nyugodt szívvel választhatja ezt az iskolát – ismertette a szaktanár.

(Folytatjuk)

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele