2024. április 27., szombat

„Kevesebb kütyü, több élmény”

Tehetségkutató verseny Horgoson

A XII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny elődöntőjét tartották szombaton Horgoson. A művelődési ház teljesen megtelt kacagással, népzenével, és pergő szoknyák, valamint kopogó csizmák hangjával már kora reggel.

Estébe nyúló szemlét tartottak az érkező, népművészetet lélekkel művelők között, úgyhogy innen senki nem tért haza sikerélmény nélkül. Már az egy élmény volt nézőnek és résztvevőnek, hogy a magyar kultúra népi hagyományaiba ily szép betekintést nyerhetett, arról nem is beszélve, hogy a legjobbak az elődöntőből tovább jutnak és még nagyobb hírű sikert érhetnek el.

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési és a miskolci Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület nagy örömmel vállalta magára ebben az évben is a szervezést, ahogy azt a horgosiak képviselőjétől, koordinátorától, Csányi Tamarától megtudtuk:

– A versenyen hattól tizenkét, illetve tizenháromtól tizennyolc éves gyerekek vesznek részt, két korcsoportban. Néptánc, népmese, néptánc és népdaléneklés kategóriákban mutathatják meg tehetségüket a fiatalok most itt a horgosi elődöntőn. Az idén mintegy kétszázötven gyerek vesz részt ezen a versenyen és negyvennyolc műsorszámmal érkeztek. Az idei évben, mint általában ahogy az lenni szokott, a néptáncon a legtömegesebb a részvétel, majd ezt követi a népzene, de a népdal és a népmese is szépen megfér a repertoárban – mesélte Csányi Tamara.

Az értékelést pedig a versenyszámokról a szakmai zsűri alkotta meg, akik között ott ült Sebestyén Márta, híres magyarországi népdalénekes is, a zsűri elnöke és a program fő védnöke. További tagok, akik véleményt mondtak egy-egy fellépésről: Szécsi Viktória, Juhász Gyula, Bagi Valentina és Nagy Abonyi Szabolcs.

A legjobbak ugyanúgy, mint máskor, az erdélyi döntőre nyernek jogosultságot, de ahogy Sebestyén Márta is mondta, az öröm itt ilyenkor határtalan.

– Nagyon megható mindig, hogy ezen a területen is ennyi tehetséges gyermek van. Eddig jóval többet jártunk Erdélyben és a Felvidéken, amit követően hatalmas boldogság volt, hogy Horgosra is ellátogathatunk. Nagy örömmel látom, hogy dübörög a mozgalom, meglepődtem, hogy a kicsik korosztályában is mennyire ügyesen mozognak és egészen felnőttesen – mondta Sebestyén Márta, aki hozzátette, hogy ösztönözni kell a gyerekeket, mert az az, ami összeköt minket határon innen és túl.

– Az érzelmeinkbe beépülve rengeteg erőt adhat a nemzettudatban a népművészet minden ága. Sok élményt kell szerezni és örömmel csinálni mindezt, így van értelme! Kevesebb kütyü, több élmény! – mondta Sebestyén Márta.

A horgosi elődöntőn tényleg dübörgött a zene és szólt a mese meg az ének, na meg a tánc, ami éltet és összetart!

Nyitókép: Mindenki a legjobb tudását hozta Horgosra (Jenei Klementina felvétele)