2024. április 19., péntek

Épül-szépül Kishegyes

Jól haladnak a munkálatok a kishegyesi színházterem körül – Tető kerül a nyári színpadra

Az utóbbi évtizedek legnagyobb beruházásán dolgozik a kishegyesi helyi közösség. Anyaországi támogatásból felújítják a régi szövetkezeti otthont, a színháztermet, és új főtér létesül a falu központjában. A munka két évvel ezelőtt kezdődött, és vélhetőleg az idén be fog fejeződni – számolt be lapunknak Sipos Tibor, a kishegyesi helyi közösség titkára.

– Helyi közösségünk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél pályázott a régi szövetkezeti otthon felújítására, még 2020 előtt. Azzal a céllal tette, hogy a könyvtárat oda költöztessük, mivel a meglévő könyvtárépületet az egyház visszakapta a vagyon-visszaszármaztatás során. 2020 folyamán két pályázatot is nyert a helyi közösség, az egyik a szövetkezeti otthon felújítására vonatkozik, a másik pedig a színházterem felújítására, illetve az előtte lévő tér kialakítására. Ide tartozik új buszmegálló, járda és parkoló kialakítása is. A munkálatok egyszerűsítés és szervezés miatt át lettek csoportosítva, és 2021-ben kezdődtek meg. Eddig négy közbeszerzést írtunk ki, ebből kettő már le is zárult. 2022-ben írtuk ki a belterek kialakítására a pályázatot, vagyis a bútorok beszerzésére. Idén januárban pedig a színházi függönyök vásárlására írtunk ki közbeszerzést – mondta el a titkár, majd arról is szólt, hogy a munka jelen pillanatban igen előrehaladott állapotban van, és számítanak rá, hogy ebben az évben befejeződik.

– A színházterem felújítása 90 százalékig elkészült, már csak pár nyílászáró cseréje és az új padlózat hiányzik. A munka annyira előrehaladt, hogy március végén már itt tudtuk megtartani a falunapi programot, amit a művelődési egyesülettel közösen szerveztünk. Ami a régi szövetkezeti otthon épületét illeti, itt külön beszélnék az emeleti részről, ahol a civil szervezetek és az ifjúság kap majd helyet. Ez már majdnem teljesen elkészült, megvannak a termek, a toalettek, és részben már a bútorzat is bent van. A földszinti részen még a padlóburkolat várat magára, valamint kisebb javítások és festés is. A központi tér vonatkozásában idén tavasszal kezdődtek a komolyabb munkálatok, és várhatóan a nyárra be tudjuk fejezni. A kinti beruházásnak több része is van, maga a tér, ami mellett járdát, parkolókat és új buszmegállót alakítunk ki. A terv részét képezi egy szabadtéri színpad is, ami a téren kap helyet. Ennek az alapzata elkészült, és folyamatban van a tetőszerkezet felszerelése – számolt be Sipos, aki bízik benne, hogy a szabadtéri színpad munkálatai egy hónap alatt befejeződnek, és a nyári rendezvényeket már ezen az új helyszínen tudják

Nyitókép: Tető került a szabadtéri színpadra (Lakatos János felvétele)