2024. április 26., péntek

Iszaptalanítják a csónakkikötőt

Adán 4000 köbméternyi hordalékot szivattyúznak a Tiszába a folyami kikötőből

Az adai csónakkikötőt működtető, valamint majdnem százharminc csónaktulajdonost, illetve természetbarátokat tömörítő Sidro Tisza-kedvelők Egyesülete április elején belekezdett a létesítmény iszaptalanításába. Varga Elfride, az egyesület elnöke elmondta, hogy a munkálatok célja, hogy mindenféle csónakkal és kishajóval zavartalanul lehessen a Tiszáról ki- és behajózni a kikötőbe. A tervek szerint május derekáig befejeződik a munka, ami nagyrészt Ada község önkormányzatának támogatásával, illetve önerőből és az adai II. helyi közösség hozzájárulásából valósul meg. A pancsovai Hidroiskopi cég kishajóval végzi a munkálatokat, amelyek során a hordalékot a Tiszába szivattyúzzák.

– Tízévente szembesülünk azzal, hogy a folyó megrakja iszappal a csónakkikötőt. A kikötő bejáratát kétévente igyekeztünk markológéppel kitisztíttatni, hogy a ki- és bejárás zavartalan legyen a Tiszáról. Viszont idővel lassan megtelik hordalékkal az egész létesítmény. Mostanra már olyan sekély volt a víz, hogy azok a csónaktulajdonosok, akiknek hosszú csizmás csónakmotorjuk van, csak nehezen tudtak behajtani, inkább beeveztek – mesélte Varga Elfride. – Az iszaptalanítás az egyik legnehezebben elvégezhető művelet, és nem is olcsó. Elvégezhető a partról is, de akkor az iszapot el kell hordani máshová. A szállítás is költséges lett volna, és helyet kellett volna biztosítani az iszapnak. Szerencsénkre a pancsovai Hidroiskopi cég a közeli Kalocsa-csatornánál végzett iszaptalanítást. Néhány hónapos egyeztetés után sikerült velük kiegyezni, és mivel a közelben dolgoztak, így anyagilag is kedvezőbb feltételekkel végzik el a munkálatokat. A költségek legnagyobb részét Ada község önkormányzata állja, mert ez felülmúlja az egyesület lehetőségeit. Vannak bevételeink a tagsági díjból és a csónakőrzésből, de az utóbbi miatt vannak kiadások is. A tagsági díj az egyesületben évente 1000 dinárba kerül, a nyári csónakőrzés 9000 dinár az átlagos méretű csónakoknál, a nagyobbaknál több. Mindenesetre az egyesület is hozzájárult a költségekhez, és kisebb segítséget nyújtott az adai II. helyi közösség is. Így összefogással sikerült biztosítani a csónakkikötő iszaptalanítását, ami 3 millió dinárba került. Az egyesület fizette a tervdokumentációt, amely alapján végzik a szivattyúzást. Körülbelül 4000 köbméter iszapot fognak eltávolítani, és a legalacsonyabb vízállásnál is legalább 2–2,5 méter mély lesz a létesítményben a vízszint. Ezután tíz évig megfelelő lesz a mélység a csónakkikötőben – nyilatkozta az egyesület elnöke.

A Hidroiskopi cég várhatóan május derekáig végez a munkával, amit befolyásol az időjárás is. A vízállás nem okoz gondot nekik, inkább a szeles idő hátráltathatja a tevékenységüket. Varga Elfride megjegyezte, hogy a munkálatok miatt az áprilisi idénykezdés kitolódik, ezért mindenki megértését kérte. A tervek szerint márciusban szerették volna elvégezni az iszaptalanítást, de a cég késett a munkálatok kivitelezésével az előző helyen. Kiemelte, hogy a Tiszán a környék egyik legjobb csónakkikötője az adai, ami több évtizede működik. Nagy előnye, hogy öbölben található, és nem a folyón van, illetve őrzött a terület, ezért nemcsak a helyiek, hanem a vidéki csónaktulajdonosok körében is közkedvelt.

Nyitókép: Csincsik Zsolt felvétele