2024. április 26., péntek

Ifjúsági népzenei találkozó Bácsfeketehegyen

A bácsfeketehegyi Kultúrotthon adott helyszínt a Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által szervezett Dúr-Moll fiatal vajdasági népzenészek találkozójának. Az egynapos rendezvényre több mint 75 fiatal népzenész érkezett Vajdaság számos településéről. A Kultúrotthonban bácsfeketehegyi népdalokat tanultak, majd a színházteremben közös gálaműsort mutattak be. Juhász Gyula, a találkozó szervezője, a VMMI és a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának munkatársa arról számolt be, hogy a Dúr-Moll egy vándortalálkozó, három-négy éve a fiatal népzenészeket próbálják összefogni Bácskában és Bánátban.

– Egy egynapos programot nyújtunk nekik, amelyen mindig az adott helység muzsikájával, gyűjtésével ismerkednek meg. Most bácsfeketehegyi dalokat tanultunk, Király Ernő gyűjtéséből. Összesen három dalt sikerült megtanulnunk, énekelni és muzsikálni is. Résztvevők érkeztek Péterrévéről, Tornyosról, Magyarkanizsáról, Moholról, Szenttamásról, Csantavérről, valamint a helyiek. Mintegy 75 gyerek volt a képzésen. Ezen a találkozón megismerkednek egymással, és megismerhetik az idősebb zenészek példáját. Láthatják, hogyan lehet folytatni a népzenélést később, munka és család mellett is – mondta el Juhász, majd arról is szólt, hogy meglátása szerint nagyon lelkes a mostani tizenéves generáció.

A találkozó gálaműsorral zárult, minden csapat bemutatott egy népdalcsokrot.

– Ebben az időszakban mindenki felkészült, mert nemrég volt a Szólj, síp, szólj! vetélkedő, és a hétvégén lesz Horgoson egy népzenei vetélkedő. Ezek mellé tanultunk most a bácsfeketehegyi dalokból. Összesen kilenc dalt választottunk ki, amiből hármat sikerült megtanulni, de a többinek is megkapták a szövegét és a kottáját, és otthon megtanulhatják – számolt be Juhász.
A találkozót anyagilag a Hagyományok Háza támogatta, emellett az is nagyon lényeges, hogy a vajdasági népzenészek is a kezdeményezés mellé álltak.

– Igyekszünk mindenkit megszólítani, ha valaki még nem jutott el ilyen találkozóra, és szeretne, az tud jelentkezni. A következő Magyarcsernyén lesz, a Durindó előtti héten. Idén még tervezünk egyet Bácskertesre, Újvidékre és Kúlára is – számolt be a szervező.

Nyitókép: A bácsfeketehegyi népdalénekesek és népzenészek fellépése (Lakatos János felvétele)