2024. március 29., péntek

Vizes vödörrel és zenészekkel

Adán és Moholon is locsolkodtak a legények

Húsvéthétfőn a hagyományokhoz híven az adai és moholi legények zenészkísérettel és lovas fogatokon vonultak a lányos házakhoz, hogy vizes vödörrel meglocsolják a hajadon lányokat, akik pálinkával és piros tojással jutalmazták a legények gesztusát és a vizes zuhanyt.

A moholi Horvát Rihárd a barátaival hétfőn legalább húsz lányos házba bekopogott Adán és Moholon, hogy meglocsolják a hajadonokat. A tizennégy főből álló férfi társaság Moholról indult fiákerrel és két lovas fogattal. Ezekre a locsolkodók és a zenészek mellé vízzel teli hordókat is felkészítették, hogy vízzel megöntözzék a lányokat, akik ennek köszönhetően egész éven át szépek és egészségesek lesznek. A locsolkodást kora délelőtt Adán kezdték, ahol elsőként Fodor Boglárkát locsolták meg a legények, akiket ezután a házigazdák bőségesen megvendégeltek.

– Már negyedik éve eljárunk locsolkodni és folytatjuk őseink hagyományait közösen az adai Ifix Ifjúsági Szervezettel együttműködve. Így minden évben megvan a csapatunk, tavaly kevesebben voltunk, de az idén már bővítettük, és a jövőben szeretnénk még bővíteni. Fontosnak tartjuk a hagyományok ápolását és a vízzel való locsolkodást, amit őseink is folytattak, mert az utóbbi időben sokan áttértek a kölnivel való locsolkodásra. Külön köszönet a társaságnak, hogy eljöttek és Ada község önkormányzatának, hogy támogatta a hagyományápoló rendezvényünket – mondta Horvát Rihárd, aki hozzátette, hogy a locsolkodást az idén alakult moholi Mezei Virág Hagyományápoló Egyesület szervezte.

Nyitókép: A legények alaposan meglocsolják az adai Fodor Boglárkát (Csincsik Zsolt felvétele)