2024. március 29., péntek

Hagyományőrző agyagformák

Zelenka Flóra kerámiacsodái néha hetekig készülnek

A temerini Zelenka Flóra hobbiként foglalkozik a kerámiakészítéssel. Néhány éve a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Táborban (TAKT) ismerkedett meg ezzel a foglalkozással. Gyönyörű tányérok, edények, vázák, bögrék és dísztárgyak kerülnek ki a keze alól. Nem eladási célra készíti őket, hanem saját használatra, esetleg ajándékba adja. Két technikát használ: korongon vagy szabadkézzel formázza meg a tárgyakat.

Festés előtt (Fotó: Zelenka Flóra felvétele)

Festés előtt (Fotó: Zelenka Flóra felvétele)

 – Középiskolában a kerámia fajtáiról és fejlődéséről írtam az érettségi munkámat. A gimnázium után, 2016-ban részt vettem a TAKT-on, azóta havonta többször is elmegyek az Alkotóműhelybe agyagozni – mesélte Flóra. Egy-egy tárgy elkészítése akár hetekig is eltarthat.

Húsvéti kerámiadíszek

Húsvéti kerámiadíszek

 – Először is jól át kell gyúrni az agyagot, hogy ne maradjon benne levegőbuborék, mert az később az égetésnél gondot okoz. Ezután következik az agyag formázása, a szárítás általában egy hétig tart, majd következő a festés, mázalatti festékkel, az első égetés 900 fokon történik, után meg kell várni, hogy kihűljönek a tárgyak, ami egy egész napot vesz igénybe. Miután felvisszük a mázat, a második égetés 1000 fokon történik. A kemencét nem éri meg befűteni egy tárgy miatt, egy égetéshez elegendő számú tárgy elkészítése több hónapig elhúzódik. De megéri, mert nagyszerű érzés ránézni a kész alkotásra. A felhasznált festékek nagyon fakóak, és csak égetés és mázazás után adják ki a színüket – magyarázta Flóra. Elmondta azt is, hogy általában az interneten kutat ötletek után, sokszor az évszakhoz vagy egy adott ünnephez kötődő témákat választ. Karácsony közeledtével például fenyőfadíszek készülnek, és természetesen húsvétra is készít alkalmi díszeket.

Mi készül?

Mi készül?

– Magyarországról rendeljük az agyagot, korongozásra valót, de alkalmas a szabad kézzel formázásra is. Nagyon sima, finomított agyag, nincsenek benne szemcsék, amelyek súrolnák vagy felsértenék a bőrt munka közben. Nagyon szeretek ezzel foglalkozni, gondolkodtam azon, hogy elindítok egy kerámiával foglalkozó vállalkozást, de még nem merek belevágni. Látok benne potenciált, és érdeklődést is. Úgy tapasztalom, hogy Vajdaságban elindult valamiféle változás, az emberek jobban kezdik értékelni a hagyományos, kézzel készített dolgokat. A kézműves tárgyakat nehéz megfizettetni, mert az, aki nem lát bele folyamatba, az nem tudja, hogy mennyi munkára, kitartásra és időre van szükség egy-egy alkotás elkészítéséhez – emlékeztet Flóra.

A munka gyümölcse

A munka gyümölcse

Az alkotó hatalmas értékként tekint a kerámiára, leginkább hagyományőrzés szempontjából. A kreativitásához viszont hozzátartoznak a modernebb tárgyak is, így szívesen készít ilyeneket is.

Nyitókép: Zelenka Flóra munka közben