2024. március 29., péntek

Kivonnak a forgalomból egy köhögéscsillapító gyógyszert

A Szerbiai Gyógyszerügynökség (ALIMS) közleménye szerint kivonják a hazai piacról a Folkodin nevű gyógyszert – írja a 021.rs hírportál.

A gyógyszert száraz köhögés csillapítására szokták használni, a forgalomból való kivonásának oka, hogy interakcióba lép egyes anesztetikumokkal.

Az ALIMS által az egészségügyi dolgozóknak címzett levélben egyebek mellett az áll, hogy a neuromuszkuláris blokátorral történő altatást megelőzően a Folkodin tizenkét hónapon át tartó használata összeköttetésben áll a perianesztetikus anafilaxiás reakció kockázatával.

Mivel nem sikerült hatékony megoldást találni a kockázat csökkentésére, ami a folkodint tartalmazó gyógyszerek használatát illeti, ezért az összes olyan gyógyszert, ami a szóban forgó összetevőt tartalmazza, kivonják a forgalomból.

Az orvosoktól azt kérik, hogy alternatív gyógykezelést alkalmazzanak és javasolják a pácienseiknek, hogy hagyjanak fel a Folkodin használatával.

Az Európai Gyógyszerügynökség már tavaly december elején betiltotta az EU területén a folkodint tartalmazó köhögést csillapító szirupokat.

Nyitókép: pixabay.com