2024. április 16., kedd

Az év végére stabilizálódhat a gazdasági helyzet

Szerbiában az alapvető élelmiszerek ára, mindenek előtt a mezőgazdasági termékeké, 20-40 százalékkal megdrágultak az előző évben, állapítják meg a szakemberek, akik hozzáteszik, hogy ez a drágulási folyamat tovább folytatódik, azonban az év vége felé talán stabilizálódhatnak az árak.

Aleksandar Bogunović, a Szerbiai Gazdasági Kamara Növénytermesztési és Élelmiszeripari Társulásának titkára a Tanjugnak elmondta, hogy a mezőgazdasági termékek árának növekedése már a koronavírus elején elkezdődött, és egészen a mai folyamatos ez a tendencia. Rámutatott, hogy az áremelkedést több tényező befolyásolja, mindenek előtt a világpiac történései, a másik ok pedig a hazai termelés és kereskedelem.

– Amikor a mezőgazdasági élelmiszeri termékekről beszélünk, akkor észben kell tartni, hogy maga a mezőgazdasági termelés is jelentősen drágult, megnőtt az idénymunkások bére is, emellett hazai szinten is inflációval kell küzdeni – mondta Bogunović.

A Tanjug kérdésére, miszerint a további időszakban is számíthatunk-e az alapvető élelmiszerek árainak növekedésére, azt mondta, hogy igen, sajnos számítani kell rá, hiszen tovább nő az infláció és az energiaárak is növekednek.

– Ez év végéig számítunk arra, hogy talán stabilizálódik a makrogazdasági helyzet, és a folyamatosan növekvő árak is stabilizálódhatnak, néhány cikknek az ára talán elindul lefelé – tette hozzá a szakember.

Nyitókép: Illusztráció