2024. március 29., péntek

Közös ünneplés a jubileum jegyében

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte tegnap este Zentán a VMÚE – A rendezvényen átadták az egyesület idei szakmai elismeréseit

A Kárpát-medencei magyar újságíró-szervezetek vezetői és a vajdasági magyar közélet képviselői jelenlétében tartották meg tegnap este a Zentai Magyar Kamaraszínházban a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete fennállásának huszadik évfordulója alkalmából életre hívott jubileumi ünnepséget, amelyen átadták az egyesület idei szakmai elismeréseit.

A rendezvény kezdetén az egybegyűltek Szabó Zsuzsanna népdalénekessel közösen énekelték el a Himnuszt, majd a Kárpát-medencei magyar újságíró-szervezetek és médiumok képviselői, köztük Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség európai szekciójának alelnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője és a Sportrádió ügyvezetője, és Bedő Zoltán, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének elnöke köszöntötte a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő VMÚE-t, majd Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke mondott ünnepi köszöntőt.

Az ünnepség folytatásában a zentai Mécsvirág együttes tagjai, Baráth Hajnal Anna, Verebes Krnács Erika és Zsoldos Ervin Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából készült Olthatatlanul című összeállítást hallgathatták meg az egybegyűltek. Ezután az egyesület szakmai elismeréseit adták át: az Év Pályakezdő Újságírója, az Év Újságírója díjakat, valamint a Szórványdíjat, a Médiadíjat és az életműdíjat is, amelyeket ezúttal is a szerkesztőségektől beérkezett javaslatok alapján ítélt oda a szakmai szervezet elnöksége.

Az Év Pályakezdő Újságírója díjat az idén Ficze Tímea, az Újvidéki Rádió szerkesztő-műsorvezetője, valamint Horváth Attila, a Magyar Szó újságírója vette át, akiknek a tevékenységét Szabó Gabriella, az Újvidéki Rádió szerkesztő-műsorvezetője, illetve Csincsik Zsolt, a Magyar Szó Tiszavidék rovatának szerkesztőhelyettese méltatta. A Szórványdíjat ezúttal a Dél-Bánát ízei című gasztronómiai műsor munkatársai, Bíró Teréz, Gyuris Karolina és Idei Sándor érdemelték ki, akiknek odaadó munkájáról Dedić Szuzanna, a Szabadkai Magyar Rádió főszerkesztője beszélt az egybegyűlteknek.

Az Év Újságírója díjjal írott sajtó kategóriában Fehér Mártát, a Hét Nap újságíróját tüntették ki, akinek munkásságát Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztője méltatta, elektronikus média kategóriában pedig Bartus Bellát, a Pannon Televízió főszerkesztő-helyettesét díjazták, akinek sokrétű tevékenységéről Agárdi Gábor, a Pannon RTV igazgatóhelyettese beszélt. A VMÚE életműdíjával az idén Kecskés Istvánt, a Magyar Szó nyugalmazott újságíróját tüntették ki, akinek munkásságát Léphaft Pál, a Magyar Szó nyugalmazott karikaturistája méltatta.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöksége a felnövekvő generáció olvasóvá nevelésében betöltött szerepe fontosságának hangsúlyozása jegyében, több évtizedes tevékenységének elismeréseként Médiadíjat adományozott a fennállásának hetvenedik évfordulóját ünneplő Mézeskalács gyermeklap szerkesztőségének. A Mézeskalács jelentőségéről és a mindennapjainkban betöltött szerepéről Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója beszélt az egybegyűlteknek, majd az elismerést a szerkesztőség nevében Török Erna, a Mézeskalács szerkesztője vette át a VMÚE illetékeseitől.

A díjátadó ünnepséget a már említettek mellett megtisztelte jelenlétével Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja, Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának művelődéssel megbízott tagja, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács korábbi elnöke, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának korábbi elnöke, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképzési Központ igazgatója, Burány Hajnalka, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója, Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke és a Magyar Katolikus Rádió főszerkesztője, valamint médiaházaink tisztségviselői közül Klemm József, a Vajdasági RTV vezérigazgatója, László Edit, a Hét Nap Kft. igazgatója, Bálint Csaba, a Pannon Televízió főszerkesztője, Fehérvári Csongor, a Pannon RTV internetes kiadásának főszerkesztője és Vojvodity Ágnes, a Vajdasági Televízió magyar nyelvű műsorainak felelős szerkesztője is. A jubileumi rendezvény zárásaként az egyesület illetékesei köszönőlevelet adományoztak azoknak a támogatóiknak, partnerintézményeiknek és partnerszervezeteiknek, akik/amelyek az elmúlt évek során jelentős segítséget nyújtottak az egyesület céljainak eredményes megvalósulásához.

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének jubileumi ünnepsége a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával, illetve a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Zentai Magyar Kamaraszínház partnerségével valósult meg.

Nyitókép: Az idei díjazottak (Gergely Árpád felvétele)