2024. április 26., péntek

Legtöbben áramfejlesztőkre pályáztak

A felsőoktatási intézményeknek 32 millió dináros tartományi támogatás a munkakörülmények javítására

A tartományi felsőoktatási titkárság 32 millió dinárral támogatja a vajdasági felsőoktatási intézmények létesítményeinek és berendezéseinek folyamatos javítási és karbantartási munkálatait, valamint az erre irányuló tervdokumentációk elkészítését is. A támogatásról szóló szerződéseket pénteken dr. Zoran Milošević felsőoktatási titkár adta át a sikeresen pályázó intézmények képvelőinek.

– Tizenöt projektet sikerült támogatnunk idén, a 11 egyetemi kart valamint 4 szakfőiskolát. Az intézmények főként „áramfejlesztő fotopanelekre” pályáztak, illetve az elektromos hálózat rekonstrukciójára, de voltak, amelyek a vizesblokkok felújítására, a szennyvízrendszer és a szaniter berendezések cseréjére, tetőjavításra, világításcserére, vagy lift építésére. A tartományi titkárság egyik fő célja, hogy támogassa az egyetemisták és a tanárok munkáját, valamint megfelelő körülményeket teremtsen a számukra. A vajdasági egyetemi karok és szakfőiskolák rendkívül színvonalas oktatást nyújtanak, ezért a tartományi titkárság a jövőben is anyagilag segíti ezeket az intézményeket – fejtette ki Milošević.

Fotó: Kasza Jennifer

Fotó: Kasza Jennifer

Az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának dékánja, dr. Tatjana Bugarski köszönetet mondott a tartományi felsőoktatási titkárság támogatásáért, amely hozzájárul a fakultás és a tudományos gondolkodás elismertségéhez a világban.

– Egyetemi karunk két pályázattal is nyert. Egyrészt 370.000 dinárt kaptunk a naperőművek beszerzéséhez szükséges műszaki dokumentáció elkészítésére. Azt gondolom, ez nagy előrelépés lesz, hiszen valamennyit le fogja csökkenteni az áramköltségeket. Másodsorban pedig alumínium ajtók cseréjére és tűzvédelmi ajtók beszerelésére pályáztunk, amelyet a titkárság 800.000 dinárral támogat – mondta Bugarski.

Josip Ivanović

Josip Ivanović

Dr. Josip Ivanović, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja kiemelte, intézményük minden támogatást igyekszik kihasználni.

– Az épületünk most tökéletesen felújított, Magyarország Kormányának köszönhetően, de minden itthoni támogatásnak is örülünk. Most „áramfejlesztő fotopanelek” támogatására pályáztunk, vagyis pontosabban a projekthez tartozó műszaki dokumentáció elkészítésének a finanszírozására. Ez egy olyan dolog, amit most nagyon támogat a titkárság, részben, vagy egészében pénzeli a befektetéseket. Nekünk kicsit bonyolultabb volt a pályázás, mert az épületünk védett épület, tehát a műemlék kategóriába tartozik. Ennélfogva ki kellett kérnünk a műemlékvédők véleményét és beleegyezését. Mi minden évben pályázunk az érintett titkárságnál. Nagyon jó együttműködés alakult ki közöttünk – tette hozzá a dékán.

Nyitókép: Fotó: Kasza Jennifer