2024. április 20., szombat

Kilenc továbbjutó

Lezajlott az 56. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének óbecsei körzeti elődöntője

Csütörtökön délután tartották meg az 56. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének óbecsei körzeti elődöntőjét az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában, amelyen ezúttal kilenc tanuló vett részt. A zsűri döntése alapján ők mindannyian bejutottak az idei KMV döntőjébe.
Krémer Martina, az Óbecsei Gimnázium negyedikes tanulója nem először vesz részt a vetélkedőn.

– Idén is önálló novella kategóriában jelentkeztem, a tavalyihoz hasonló írással készültem. Úgy fogalmaznám meg, hogy ez egy különlegesebb szerelmi történet. Főleg novellákat írok, tavaly a slam poetry kategóriába is jelentkeztem, azt is nagyon szeretem, bár az sokkal szabadabb műfaj, vannak olyan dolgok, amelyekről éles véleményem van, és azt itt el lehet mondani. Írni inkább akkor szoktam, amikor szomorú vagyok vagy válságosabb időszakot élek át, és akkor kiírom magamból. Ezek kitalált történetek – mondta Martina.

Az óbecsei körzeti vetélkedő továbbjutói versmondással, drámai monológgal, önálló novellával és önálló verssel készülnek az idei döntőre.

– Örömünkre szolgál, hogy az idén iskolánk szervezte meg az 56. KMV elődöntőjét Óbecsén. A diákok szép számban jelentkeztek, mind a három óbecsei középiskola képviseltette magát. Az Óbecsei Gimnáziumból öt tanuló érkezett, az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolából és az Óbecsei Műszaki Iskolából két-két diák jött – közölte Nagy Cigura Mónika, az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola magyartanárnője.

Az óbecsei körzeti vetélkedő továbbjutói (Kancsár Izabella felvétele)

Az óbecsei körzeti vetélkedő továbbjutói (Kancsár Izabella felvétele)

A körzeti vetélkedő résztvevőit háromtagú zsűri értékelte.

– Az idei KMV elődöntője izgalmasabbnak bizonyult, mint azt vártam, hiszen verseken kívül most drámai monológot is láthattunk. Igen frappáns és izgalmas szövegeket hallottunk, legyen az pódiumművészet vagy értekezés. Önálló versekben is igen gazdag volt a verseny. Minden fiatal odatette magát, hogy képviselje azt, amiben hisz, legyen az vers, drámai monológ vagy publicisztika. Természetesen ezek még nem beérett szövegek, hiszen formálni, csiszolni mindig lehet rajta. Saját tapasztalatból mondom, hogy az ember az elődöntőn csak a képességei hatvan százalékát mutatja meg, hiszen az idő, ahogy mondják, mindig a középiskolások ellen dolgozik. A nagydöntőig van még egy hónap, szóval lelkesedve mondtuk azt a továbbjutó fiataloknak, hogy most ne álljanak meg, hanem törekedjenek arra, hogy még jobbak legyenek – fogalmazott Rókus Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának a színművésze.

Az 56. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének döntőjét május 5-e és 7-e között tartják meg Óbecsén.

Nyitókép: Az óbecsei körzeti vetélkedő továbbjutói (Kancsár Izabella felvétele)