2024. április 26., péntek

Csökken a vadállomány az Aranka mentén is

Az utóbbiaknál jobb idényben bízik az egyházaskéri Őzbak Vadászegyesület

Nagyjából háromezer hektáros területen végzi tevékenységét az egyházaskéri Őzbak Vadászegyesület, ahol mára már főleg apróvadakat, esetenként őzeket és vaddisznókat ejtenek el. Tűri Tibor egyesületi elnökkel a vadásztársaság tanyáján beszélgettünk, amelyről többek között az is kiderült, hogy az elmúlt években gyakran szolgált illegális bevándorlók pihenőhelyéül.

Az egyházaskéri Őzbak Vadászegyesület harminchét tagot számlál, közülük huszon-egynéhány olyan személy van, aki aktívan részt vesz a működésben.

– Megpróbáltuk a fiatalokat arra ösztönözni, hogy tagosodjanak. Elejében jöttek is, aztán lassan lemorzsolódtak. Vannak ígéretes fiatalok, de azt szokták mondani, mindenhez idő kell, hogy beérjen – mondta Tűri Tibor, majd hozzátette, hogy a tagságból sokan már külföldön élnek, azok azonban, akik a közelben vannak, kiveszik a részüket a tennivalókból, hiszen a munkát el kell végezni. Szerencsére a faluban van néhány olyan gazdálkodó család, amely besegít, és munkaeszközöket is biztosít nekik.

Ugyan októbertől huszonhárom héten át kinn vannak vasárnaponként, fácánra meg nyúlra vadásznak, az egyesület dolga nem merül ki ebben a tevékenységben.

Az őzállomány is megcsappant, és vaddisznóból is kevés van (Fotó: Gergely József)

Az őzállomány is megcsappant, és vaddisznóból is kevés van (Fotó: Gergely József)

– Több olyan akció van, amelyben minden tagnak részt kell vennie. Télire való fát kell készíteni, beszerezni, kihordani és lerakni a vadak ennivalóját, korábban havat is kellett takarítani. Fontos munka az is, amikor a kártékony vadak ellen szervezünk különböző vadászatokat. Ebbe a kategóriába tartozik a sakál, a róka és a vaddisznó – sorolta az elnök, de gyorsan hozzátette, hogy az utóbbi időben már alig lőnek vaddisznót. A kevés csapadék miatt ez az állat elhúzódott más területekre. A szélsőséges időjárási viszonyok mellett az intenzív mezőgazdaság sincs jó hatással a szaporulatra. Tibor arról is beszélt, hogy a közvélemény sokszor a vadászokat okolja a kevés vad miatt, holott ők előre számlálást és tervet készítenek az állományról, valamint a megengedett kilövési kvótákról. Az őzbakok esetében figyelemmel kísérik azt is, melyik egyedeket lehet levadászni.

– Volt olyan év, amikor hét-nyolc vaddisznót is sikerült elejtenünk, tavaly mindössze kettőt. Az őzállomány is mindenfelé megcsappant, ami azért is rossz, mert az egyesület legnagyobb bevételi forrása származik belőle. Most van az az időszak, amikor az őzbakokat számoljuk, majd áprilisban ennek alapján indul meg a vadászatuk. Az őzbakon kívül semmilyen más vadat nem adunk el, tehát ami bevételünk van, az mind ebből az állatból származik – magyarázta Tűri Tibor, aki azt is elmondta, hogy tavaly egy ezüst- és egy aranyérmes példányt sikerült lőnie az egyik turistának, ezeknek pedig nagyobb az értéke, mint a közepes bakoknak.

Őzbakvadászatra osztrák és német turisták jönnek általában. Augusztustól pedig azok a külföldi vadászok látogatnak Egyházaskérre, akik vadgerlékre, balkáni gerlékre és fürjekre lőnek, ám ezeket a madarakat az utóbbi időben már nem engedték levadászni.

A vidéken jó pár éve nagy számban megjelent a sakál, amely valószínűleg Romániából vagy Dél-Szerbiából vándorolt ide, s lassan elfoglalja az egész vadászterületet. A kártevők közül pillanatnyilag ezek okozzák a legnagyobb problémát.

– Kegyetlenül irtják az őzeket. Csapatokban vadásznak, és megtizedelik a létszámukat. Ez mindig is egy nagyon jó terület volt úgy apróvadban, mint őzállományban, de az utóbbi években a fácán és a nyúl száma is minimálisra csökkent. A nagy meleg és a kevés víz okozza ezt. Fúrtunk egy szélkutat, ami már pár éve nem működik, de reméljük, hogy talán az idén beindul – fejezte ki reményét Tibor, aki azt is elpanaszolta, hogy nagyon nehéz az egészet fenntartani és gondozni, sőt az összbevételük csupán annyira elég, hogy az éves költségeket lefedjék. Annyit már nem tudnak megvalósítani, hogy felújítsák vagy tatarozzák az egyesület épületét.

A vadászegyesület elnöke még arra is kitért, hogy szerencsére a szomszédos román vadászokkal kiváló az együttműködésük, viszont annál több problémájuk van a térségen átvonuló illegális bevándorlókkal. Többször betolakodtak már a tanyára, feltörték az épületét, és átmeneti használatra eltulajdonítottak műanyag tálakat, evőeszközöket, padokat, sőt egy bográcsot is, majd visszazárták a lakatot. Tibor elmesélte, hogy ő maga is sokszor botlott bele az épületnél mosakodó, hűsölő migránsokba, az is előfordult, hogy nyitva hagyták a vizet, és ezzel húszezer dináros számlát generáltak nekik. Jelenleg kevesebben vannak, de a helyiek és a vadászok is attól tartanak, hogy a melegebb idővel ismét tömegesen átvándorolnak majd a falun. A fenn említett problémák mellett a hátrahagyott szemetük is nagy gondot okoz a vadászterületen. 

Nyitókép: Tűri Tibor, az egyházaskéri Őzbak Vadászegyesület elnöke (Fotó: Balázs Andrea)