2024. április 26., péntek

Egymást erősíteni – a tájékoztatásban is

A kistérségi média fontos szerepet tölt be a magyar közösség összefogásában

A Magyar Nemzeti Tanács képviselői folytatják azon vajdasági magyar tájékoztatási eszközök, szerkesztőségek látogatását, amelyek a tanács által eddig támogatásban részesültek. Ez alkalomból kedden Szenttamásra látogatott Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja, valamint Tóth Ramóna, a Végrehajtó Bizottság hivatalos nyelvhasználattal megbízott tagja.

A vendégeket Németh Dezső és Paraczky László, a szenttamás.rs magyar nyelvű portál képviselői mellett a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének képviselői fogadták.

A munkajellegű találkozó fő célja a 10 éve zökkenőmentesen működő helyi portál eddigi munkájának megismerése és a jelenlegi nehézségek felvázolása mellett a helyi jellegű tájékoztatás iránt érdeklődők toborzásának lehetősége is.

Németh Dezső, a honlapot üzemeltető Gion Nándor Kulturális Központ elnöke röviden ismertette az elmúlt 10 év történéseit. Elmondta, a honlapon előtérbe helyezik a helyi jellegű, elsősorban magyar vonatkozású eseményeket, de egyfoma teret kapnak a Szenttamáson működő civil szervezetek, egyesületek is. Az egy évtizedes fennállás alkalmából a közelmúltban könyv is megjelent, amely a honlapon közzétett riportokból állt össze. Kifejtette, az elmúlt időszakban folyamatosan nyitottak voltak a külső, tiszteletdíjas munkatársak iránt, ám szinte senki sem vállalta, hogy bekapcsolódik a munkába.

Brasnyó Nándor, a VMSZ helyi szervezetének elnöke elmondta, annak ellenére, hogy az évente meghirdetett pályázaton a helyi szintű tájékoztatásra szánt eszközökből a honlap az elmúlt években mindössze 3 százalékot, vagy még ettől is kevesebbet kapott, az önkormányzatnál megvan a hajlandóság a támogatásra. Elenyészőnek tekinti a helyi szervezet tevékenységéről megjelent cikkeket, ennek ellenére a felsőbb fórumoknál továbbra is kiállnak az egyetlen magyar nyelvű szenttamási tájékoztatási eszköz mellett.

Kabók Erika szerint mind a munkatársak alkalmazása, mind anyagi szempontból szükség van a honlap erősítésére.

− Minden emberre szükségünk van aki kiáll a magyarság érdekeiért és ez vonatkozik a helyi szintű tájékoztatásra is. Közös erővel sok minden elérhető, ezért egymást kell erősíteni, mert csak így tudunk megbirkózni a gondokkal. Az MNT által szervezett stratégiai és szakmai képzések teljesen ingyenesek, ezekre bármikor jelentkezhetnek azok a fiatalok, akiket közvetlenül is érdekel a tájékoztatás és az újságírás, így biztosítható az utánpótlás − fogalmazott a tájékoztatási tanácsos.

Szavai szerint nem szabad megelégedni azzal, hogy az Alkotmányban szavatolt jogunkkal összhangban van magyar nyelvű tájékoztatás, hanem arra kell törekedni, hogy az minél színvonalasabb legyen. Színvonalas tájékoztatás viszont csakis akkor lehetséges, ha az újságírói pálya iránt érdeklődő fiatalok szakmailag felkészültek, sokoldalúak és műveltek.

Nyitókép: A helyi magyar nyelvű honlap volt a fő téma a Magyar Nemzeti Tanács képviselőinek szenttamási látogatásán (Paraczky László felvétele)