2024. április 25., csütörtök

Harmincegyre emelkedett a Fülöp-szigeteki kompon kitört tűz halálos áldozatainak száma

Harmincegyre emelkedett a Fülöp-szigetek déli részén közlekedő kompon kitört tűz halálos áldozatainak száma – jelentette be csütörtökön Jim Hataman, az ország déli észén lévő Basilan tartomány kormányzója.

Az MV Lady Mary Joy 3 elnevezésű hajón, amely Manilától 885 kilométerre délre, a tartományhoz tartozó Baluk-Baluk-sziget közelében, szerda éjjel gyulladt ki, több mint 240-en utaztak. A hatósági közlemény szerint 195 utast és a legénység 35 tagját sikerült kimenteni, közülük kilencen szenvedtek sérüléseket a tűzben.
A komp a Sulu tartománybeli Jolóból indult a déli kikötővárosba, Zamboangába. A tűz félúton ütött ki a hajón.
„Az utasok többsége aludt, amikor a tűz kitört" – közölte a parti őrség területi parancsnoka. Hozzátette: egyelőre nem világos, hogy mi okozta a tüzet, de néhány túlélő azt mondta, hogy a légkondicionált kabinokban csaptak fel a lángok.

A halálos áldozatok közül néhányan a kompon lelték halálukat, mások a vízbe ugrottak a tűz elől menekülve, és megfulladtak – mondta a parancsnok.
A parti őrség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a komp megfelelt-e a biztonsági követelményeknek és van-e nyoma olajszivárgásnak.
A Fülöp-szigeteken, amely több mint hétezer szigetből áll, a legfontosabb közlekedési mód a hajózás. 1987-ben a Fülöp-szigeteken következett be a békeidők eddigi legsúlyosabb tengeri katasztrófája, amikor egy utasszállító komp és egy olajszállító tanker ütközése miatt több mint négyezren haltak meg karácsony előtt.

Nyitókép: A Fülöp-szigeteki parti őrség által közradott képen vízsugárral locsolják az MV Lady Mary Joy 3 kompot, amely kigyulladt a Manilától 885 kilométerre délre, a Basilan tartományhoz tartozó Baluk-Baluk-sziget közelében (FOTÓ: MTI/EPA)