2024. április 23., kedd

Kórházban marad Ferenc pápa

A katolikus egyházfőt légúti fertőzés kínozza – Lemondták az audienciáit

Kórházban töltötte az éjszakát Ferenc pápa, akinek csütörtöki és pénteki audienciáit is le kellett mondani betegsége miatt. Lehet, hogy a virágvasárnapi szentmisét is ki kell hagynia; kétségek merültek fel a húsvéti ünnepségeken való részvételével kapcsolatban is. Orvosai bíznak a gyógyulásban, s azt állítják, hogy egészségi állapota „nem ad okot aggodalomra”.

A 86 éves katolikus egyházfőt a római Gemelli klinikán ápolják. A Vatikán első, szűkszavú közleménye előre eltervezett orvosi vizsgálatról tett említést. A médiában azonban felmerült, hogy nem előre megbeszélt rutinellenőrzésről van szó, hanem másról. Hírek szerint a szokásos szerdai általános audiencia után rosszul lett és mentő vitte el, de környezete ezt eltitkolta.

Szerda este a Szentszék közölte: orvosai légúti gyulladást állapítottak meg a pápánál, s emiatt néhány napig kórházi kezelésre szorul. Matteo Bruni vatikáni szóvivő szerint az egyházfő az utóbbi napokban légzési nehézségekre panaszkodott. A vizsgálatok kiderítették: hörghuruttal küszködik, de nem koronavírusos.

A pápa korábban arról beszélt, hogy lemond, ha testi vagy lelki fáradtság miatt nem tudja ellátni feladatát. Az év elején ettől még nem tartott, hiszen a Vatikán nemrég jelentette be: április 28-án háromnapos magyarországi látogatáson vesz részt.

Nyitókép: Ferenc pápa rosszullét miatt került kórházba, ahol néhány napig kell maradnia. Orvosai szerint állapota „nem ad okot aggodalomra” (Fotó: vitatrentina.it)