2024. április 20., szombat

Forradalmian új gyógyszer Szerbiában

Mostantól itthon gyártják a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló készítményt – Szerbia tíz év alatt a 33-szorosára növelte a ritka betegségekre szánt keretet

A verseci Hemofarm gyógyszergyár, valamint a Roche biotech óriásvállalat együttműködésének eredményeként Szerbiában is elérhető a Corpus nevű innovatív gyógyszer, mely a sclerosis multiplex kezelésére szolgál. Ana Brnabić kormányfő tegnap ellátogatott a Hemofarmba a kormány tagjainak és a diplomáciai képviselőknek a kíséretében, hogy a helyszínen ismerkedjen meg ezzel a készítménnyel és a kezelés menetével. Mint ismeretes, a sclerosis multiplex, magyarul velőshüvely-szétesés (encephalomyelitis disseminata) egy, a központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség, amelynek során az agy és a gerincvelő idegsejtjeinek védőburka, az úgynevezett velős hüvely (más néven mielinhüvely) megbomlik.

A gyógyszergyárban a kormányfő meggyőződhetett arról, hogy az innovatív készítménynek a gyártási vonala beindult, így most már itthon is elő tudják állítani a Corpust. A miniszterelnök a vizit után úgy fogalmazott, hogy forradalmian új gyógyszerről beszélünk, amely jelentős hatást fejt ki a betegek életminőségének javulására, és nagy változást hoz a betegség lefolyását illetően is.

Ana Brnabić közölte, a Hemofarmmal további tárgyalások folynak arról, hogy más innovatív gyógyszerek gyártását is lehetővé tegyék Szerbiában, ezzel megvalósítható lenne széles körű alkalmazásuk is. Hozzátette, ami a sclerosis multiplex megbetegedéssel élők számát illeti, nem túl jók az adatok, mert az elmúlt négy év során négyszereződött a páciensek száma. Úgy fogalmazott, hogy 2019-ben mintegy ezer beteget jegyeztek a Köztársasági Egészségbiztosítási Intézetnél, jelenleg azonban már négyezret. Kiváló eredményként számolt be viszont arról, hogy a köztársasági költségvetésben az elmúlt tíz év alatt harmincháromszorosára nőtt a ritka betegségek kezelésére elkülönített anyagi keret: 2012-ben 130 millió dinárt, 2022-ben már 4,3 milliárd dinárt tett ki az említett összeg.

Nyitókép: Ana Brnabić a kormány tagjainak és a diplomáciai képviselőknek a kíséretében (Fotó: Beta)