2024. április 19., péntek

A vasút beruházást hoz

Szerződést írtak alá 175 millió euró vissza nem térítendő támogatásról

Ana Brnabić kormányfő és Goran Vesić építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter Lilyana Pavlovával, az Európai Beruházási Bank (EIB) Nyugat-Balkánért felelős alelnökével találkozott, majd ezt követően Vesić, Pavlova, továbbá Tanja Miščević európai integrációs miniszter és Nebojša Šurlan, a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra megbízott vezérigazgatója aláírták a 175 millió eurós támogatási szerződést a Belgrád–Niš vasútvonal Paraćin–Međurovo(Niš) szakasz felújításának vonatkozásában. A Tanjug hírügynökség összeállítása szerint ez lesz a Belgrád–Niš gyorsvasút projektumára az Európai Unió által megítélt 610 millió eurós vissza nem térítendő támogatás második utalása.

A 230 kilométeres Belgrád–Niš vasútvonal felújítási projektuma az EU a 10-es Vasúti Közlekedési Folyosó finanszírozási csomagjának keretében valósul meg. A kormány közleménye szerint Ana Brnabić kiemelkedően fontosnak tartja az említett projektumot, illetve annak szerbiai elemeit. A szerb miniszterelnök és Pavlova egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy az infrastrukturális fejlesztésekhez hasonlóan hangsúlyos terület az energetika, valamint a tudományos kutatások, utóbbiak tekintetében további beruházásokra van lehetőség.

Az említett vasútfejlesztési projektumra az EU 2,25 milliárd eurós finanszírozási csomagot bocsátott Szerbia rendelkezésére, hitel formájában 1,1 milliárd euró az EIB-től, míg 550 millió euró az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól érkezik, 610 millió eurót pedig az EU adományoz. A projektum teljes értéke 2,77 milliárd euró, a fennmaradó 525 millió eurót a szerbiai költségvetésből biztosítják. Aleksandar Vučić köztársasági elnök korábbi nyilatkozatának értelmében a Belgrád–Niš gyorsvasútvonalat 2027-ben tervezik befejezni, ezen a vonalon óránkénti 200 kilométeres sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok.

REKORDSZÁMÚ KÜLFÖLDI BERUHÁZÁS

A csütörtöki nap folyamán korábban Siniša Mali pénzügyminiszter fogadta Lilyana Pavlovát és az EIB küldöttségét. Köszönetet mondott, amiét a Belgrád–Niš vasútvonal felújítására és korszerűsítésére az EIB 1,1 milliárd eurót bocsátott Szerbia rendelkezésére.

– Az említett vasútvonal rendkívül fontos Szerbia fejlődésének szempontjából. Természetesen a projektum mindenekelőtt az ország déli térsége számára lehetőség, hiszen hozzájárulhat ahhoz, hogy növekedjen a beruházások száma. Az új utak és a gyorsvasút révén fejlődhet az ország – fejtette ki Mali.

Mali és Pavlova az energetika területéhez kapcsolódóan a zöld átállási terv keretében megvalósuló projektumokról beszélgetett. Mali szavai szerint Szerbia elkötelezetten áll hozzá az energetikai szektor átalakításához és jelentős beruházásokra számít az elkövetkező években.

A közlemény értelmében a felek megállapították, hogy az elmúlt három év globális gazdasági és pénzügyi kihívásainak ellenére Szerbia makrogazdasági mutatói jók, míg a közpénzeket stabilan tartják. Hozzátette, az államadósság a GDP-hez viszonyított aránya a Maastrichti Szerződésben meghatározott felső határ alatt alakul, a munkanélküliség rekordalacsony, míg a közvetlen külföldi beruházások értéke tavaly elérte a 4,4 milliárd eurót. Ehhez kapcsolódóan kiemelte, hogy az idén március 20-áig 693 millió euró értékben sikerült közvetlen külföldi beruházást az országba vonzani, ez ugyancsak rekordnak számít.

TÖRTÉNELMI VISSZATEKINTÉS

A Belgrád–Niš vasútvonal kiépítéséről 1878-ban a Berlini Kongresszuson született megállapodás. A történelmi feljegyzések szerint az Osztrák–Magyar Monarchia akkor segített a Szerb Fejedelemségnek, hogy négy új körzetet kapjon, a Nišit, a Vranjeit, a Pirotit és a Toplicait, ennek fejében viszont azt kérte, hogy Szerbia megállapodásban kötelezze el magát a Belgrád–Niš vasútvonal kiépítésére. Az elképzelés az volt, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia és Szerbia vasúti hálózatát Belgrádnál összekötik. A megállapodásban Szerbia kötelezettséget vállalt arra, hogy három év leforgása alatt megépíti a vasutat Nišig, majd a bolgár és a török határ irányába folytatja az építkezést. Ugyanakkor Szerbia képtelen volt előteremteni a projektum kivitelezéséhez szükséges pénzt. Mint arra a Demostat Kutató-kiadó Központ februári összeállításában rámutatnak, Bécs nem állt el a projektumtól, így 1880-ban a felek új egyezményt írnak alá, amelyikben már a vágányok szélességével, a mozdonyok és a vagonok típusával, valamint a minimális haladási sebességgel kapcsolatban is papírra vetették a kritériumokat. Szerbia ekkor ismét elkötelezte magát, hogy három év alatt megépíti a vasútvonalat. A párizsi partnerekkel Belgrád végül 1881-ben írta alá a szerződést. Az akkor 243 kilométeres szakaszon 1884. szeptember 15-én indult meg a személyszállítás. Ebben az időszakban 8 óra 15 perces volt az utazási idő, a vasútvonal korszerűsítését követően, a korábbi elmondások szerint, 1 óra 40 perces lesz. A francia féllel való együttműködés miatt kezdetben a jegy annyira drága volt, hogy csak a tehetősek utaztak vonattal ezen a vonalon.

Nyitókép: Fotó: Beta