2024. április 19., péntek

További százezer üdülési utalványt osztanak ki

További 100 ezer üdülési utalvány kiosztásáról egyeztettem Aleksandar Vučić államfővel és Siniša Mali pénzügyminiszterrel, és remélem, hogy májusban vagy júniusban jóváhagyják – nyilatkozta a Tanjug hírügynökségnek Husein Memić turisztikai és ifjúsági miniszer. Mint mondta, a szerb kormány nemrég 100 ezer vaucsert osztott ki.

Hangsúlyozta, hogy a kormány 2015-ben indította el a programot, és ezzel arra ösztönözte a szerbiai turistákat, hogy idehaza nyaraljanak.

– Szerbiában jelenleg a turizmus fejlődik, bővíteni kell azonban a kapacitásokat, szükséges további négy- és ötcsillagos szállodákat nyitni. Most azon munkálkodunk, hogy felgyorsítsuk az új szállodák építését. Bízom benne, hogy az idei is rekordév lesz – fejtette ki Memić.

Kiemelte, hogy a kormány sikeres politikájának köszönhetően Szerbiában a szállodatulajdonosok a járvány alatt és után is nemcsak hogy megőrizték a forgamukat, de javítottak is rajta.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Leginkább az idősebbek veszik igénybe az üdülési utalványokat, de nagyon fontos, hogy növekedjen az úti célok száma. A Sokobanja gyógyfürdő az egyik legközkedveltebb úti cél, a turisták a legtöbb vaucsert itt használják ki. Tavaly a turizmusból származó bevétel, a vendégéjszakázások száma és a külföldi turisták érkezése is rekordot döntött. Szerbiában a turisztikai szektor épült fel leggyorsabban a járvány után, de nemcsak felépült, hanem javított is az eredményeken – közölte Memić.

Kiemelte, hogy a turizmus az idei év első három hónapjában sikeresebb volt az előző év azonos időszakához képest. Hozzátette, hogy a hazai turistákkal ellentétben, akik általában gyógyfürdőkbe mennek, a külföldiek leginkább a városokba látogatnak el. Leggyakrabban Belgrádba, Újvidékre, Szabadkára, Nišbe utaznak, de az olyan üdülőhelyek is közkedveltek mint a Kopaonik vagy Zlatibor.

Rámutatott arra, hogy a legtöbb külföldi turista Oroszországból érkezik, majd őket követik a törökök, de Kínából is sokan jönnek.

Kína utoljára nyitott ki a pandémia után, ezért úgy gondolom, hogy az idén rekordot dönt a kínai turisták száma. A szerb kormány az Air Serbia légitársasággal együtt még egy repülőjáratot vezetett be a 15 millió lakosú Tiencsinbe. Az első kínai turistákat április végén várják.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a török turisták szintén nagyon fontosak Szerbia számára. A török turisták érkezése Vučić államfő politikájának köszönhető, aki folyamatosan dolgozik a szerb–török kapcsolatok fejlesztésén.

Nyitókép: (Fotó: Ótos András)