2024. április 26., péntek

Elérte a három százalékot az Euribor

Egy rossz és egy rosszabb hírre készülhetnek a hitelfelhasználók

Elérte a 3 százalékos, kritikusnak tartott határt az európai irányadó bankközi kamatláb, az Euribor, melynek mértéke egész Európában hatással van a bankközi kamatok megállapítására. Ez az a szint, amelytől általában leginkább tartanak, mert a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság idején is ez jelentette a legveszélyesebb pontot.

A szakértők véleménye megoszlik: egyesek szerint az Euribor marad a 3 százalékos szinten, mások jóval sötétebb jövőt jósolnak, és további emelkedését valószínűsítik, abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy még nem kezd csökkenni. Féléves szintje átlépte a 3 százalékos határt, a három hónapos pedig csupán egy lépésre van ettől: 2,99 százalék.

Az európai irányadó kamatláb 2015 óta tavaly júniusban először lépett pozitív tartományba, és mivel hatással van az euróhoz kötött, változó kamatozású bankkölcsönt használók havi törlesztőrészleteire, sokan már akkor a nagy arányú növekedésétől tartottak. Szakértők szerint kicsi az esélye annak, hogy elérje az 5 százalékon fölüli, történelmi maximumot, az adósok számára azonban még sincsenek túl jó híreik. Az Euribor 2008 folyamán a 3 százalékos, középértéknek is nevezett szinten maradt a leghosszabb ideig, az idén pedig a pénzügyi szakértők szerint ez megismétlődhet. Ha valóban így lesz, ebben az évben aligha lehet a törlesztőrészletek csökkenésére számítani.