2024. április 26., péntek
TEMERINI KÉPVISELŐ-TESTÜLET

Zajártalomról, könyvekről, művelődési programokról

A részarányos foglalkoztatás törvényben foglalt kötelesség!

Az önkormányzat nagytermében szerdán megtartották a községi képviselőt-testület 32. ülését, amelyen tizenkét napirendi pontot vitattak meg a képviselők.

A fontosabb, megvitatott pontok között először a zajvédelmi intézkedésekről szóló került napirendre, ezekről Goran Grković, a településrendezési, lakás- és közművesítés-ügyi és környezetvédelmi osztály vezetője számolt be a képviselőknek. Elmondta, hogy az elmúlt három évben az illetékes szakemberek elvégezték a zajszintméréseket a község területén, eredményként a zajvédelmi hatásterületekről térképet készítettek, és meghatározták a zajkibocsátási határértékeket. Szerinte mindez hozzájárul majd az illetékes környezetvédelmi felügyelőség hatékony munkavégzéséhez. A határozatot a képviselők egyhangúlag megszavazták. Jóváhagyták a Lukijan Mušicki Művelődési Központ eddigi megbízott igazgatójának, Božidar Prolićnak az igazgatói kinevezését is, aki ezt megelőzően az intézmény tavalyi aktivitásairól és pénzügykezeléséről szóló jelentést ismertette. Elmondta, hogy tavaly mintegy száz eseményt rendeztek, amelyeket 21.240-en tekintettek meg.

– Az események egyharmadát a magyar nyelvű műsorok tették ki, amelyekre külön figyelmet szentelünk, mivel soknemzetiségű közösségben élünk. A helyi önkormányzat támogatásának köszönhetően a mozitermet is felújítottuk annak érdekében, hogy a polgárok számára a helyiséget minél szebbé, kényelmesebbé és korszerűbbé tegyük – mondta Prolić.

Hozzátette, a felújításra 1,8 millió dinárt fordítottak, a jelentést a képviselők elfogadták.

A Szirmai Károly Közkönyvtár múlt évre vonatkozó jelentését Pásztor Ágnes, az intézmény igazgatója elemezte. Elmondta, hogy tavaly a könyvtár egyebek mellett a községi önkormányzat támogatásának és a tartományi pályázatoknak is köszönhetően 1187 könyvet szerzett be. A Községi Idegenforgalmi Szervezet tavalyi munkájáról Jovana Morača, az intézmény megbízott igazgatója számolt be, ezzel kapcsolatban Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke elismerte, hogy a szervezet az utóbbi időben nagyobb aktivitást fejt ki, de még vannak olyan problémák, amelyek évek óta megoldásra várnak.

– Az ígéretek ellenére még mindig egyetlen, magyar munkatársa sincs ennek a szervezetnek. Ezt évről évre el kell ismételnem, de csak ígéretek hangzanak el. A kisebbségek részarányos foglalkoztatása nemcsak morális, hanem törvényben foglalt kötelesség is. Ezért amennyiben nem történik ezen a téren változás, lépéseket fogunk tenni azért, hogy érvényt szerezzünk a törvénynek – hangsúlyozta Pásztor.

Nyitókép: Fúró Dénes felvétele