2024. április 25., csütörtök
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Erősödnek Vajdaság és Hessen kapcsolatai

A tartományi kormány és a tartományi képviselőház elöljárói tegnap a németországi Hessen tartomány delegációjával tárgyalt Újvidéken. Igor Mirović tartományi kormányfő és Lucia Putrich, a németországi Hessen tartomány európai és szövetségi ügyekért felelős minisztere tegnapi, újvidéki találkozójukon egyetértettek abban, hogy a két tartomány együttműködése felfelé ível, és a gazdaságon túl más, közös érdekű területekre is kiterjeszthető.

Mirović kijelentette, a Putrich miniszter asszonnyal való harmadik találkozó még egy lépést jelent a kapcsolatok elmélyítése felé. „Az egyik legkonkrétabb együttműködési ágazat a környezetvédelem, a vízgyárakba és a szennyvíztisztítókba meg más, ökológiai szempontból fontos berendezésekbe való befektetés, ami nálunk, Vajdaságban a legfontosabb kérdések közé tartozik” – emelte ki a tartományi kormányfő, megjegyezve, mennyire fontos az európai partnerek támogatása. Emlékeztetett arra, hogy 2019-ben Hessenben nyilatkozatot írtak alá a Vajdasággal való együttműködésről, tényleges konkretizálási szándékkal.

„A gazdasági együttműködés növekvőben van, és megvannak a feltételek arra is, hogy a kapcsolatok más területekre is kiterjedjenek. A statisztikai adatok szerint a német beruházások tekintetében Vajdaság kulcsfontosságú hely, és a környezetvédelmen kívül módfelett jelentősek az oktatási és művelődési kapcsolatok is” – szögezte le Mirović. Nyomatékosította, hogy Szerbia az európai státuszáért küzd, ami számára központi, létfontosságú külpolitikai kérdés, továbbá hogy számos területen megmutatkozott már, mennyire fontos az európai országok szolidaritása és támogatása, amikor a Szerbia minden polgára számára nagy jelentőségű, konkrét fejlesztési tervekről van szó.

„Jó alapunk van a bizalommal teli együttműködésre a tartományi kormánnyal. A regionális partnerség keretében konkrét projektumokhoz szeretnénk hozzájárulni, és a környezetvédelmi kérdésekre összpontosítani” – jelentette ki Putrich miniszter asszony. Hessen Németország 16 szövetségi tartományának egyike, több mint hatmillió lakosa van. Az egy főre jutó GDP tekintetében a leggazdagabb német tartomány, a GDP egészét figyelembe véve pedig a világ 38. legerősebb gazdasága.

A találkozón jelen volt Aleksandar Sofić tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár, valamint Nemanja Erceg városrendezési és környezetvédelmi titkár is. A tartományi képviselőház nevében a delegációt Damir Zobenica és Aleksandra Đanković, a vajdasági parlament alelnökei, valamint Sandra Stojković, a képviselőház főtitkára fogadta.

Nyitókép: (Fotó: vojvodina.gov.rs)